Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky ze žitného kvásku

Poctivý knedlík z žitného kvásku poslouží jako příloha ke spoustě oblíbených českých jídel, ať už k omáčkám nebo k dušenému zelí s masem. Hutný tmavý knedlík z celozrnné mouky, vaříme v páře.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janatka janatka

Snadný

Doba přípravy 725 min Doba přípravy: 705 min Doba tepelné úpravy: 20 min

725 min (705 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Žitný kvásek promícháme s vodou a moukou. Kvásek necháme při pokojové teplotě 10-12 h kvasit. Krok 2: Ráno máme 260 g kvásku, přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Krok 3: Těsto rozdělíme na dva díly. Uválíme knedlíky a ty necháme 45 minut kynout pod utěrkou. Krok 4: Připravíme kastról, do kterého dáme pařáček a pečicí papír. Do kastrólu nalijeme vodu tak, aby dosahovala těsně k pařáčku. Vložíme knedlík a vaříme 20 minut. Krok 5: Poté knedlík vyndáme a propícháme špejlí. Krok 6: Ještě teplé knedlíky nakrájíme na plátky, jinak by ztvrdly.

TIP: Jak založit žitný kvásek?

Zveřejněno 9. 1. 2025

Poznámka autorky janatka

Tak konečně povedený recept na kváskové knedlíky. Dlouho jsem hledala recept, abych mohla vyzkoušet jak to chutná. Tak nějak jsem si to dala ze tří receptů dohromady jeden svůj. Povedly se a dokonce i chutnají. Jsou hutnější, tmavší, to kvůli žitné mouce a tomu kvásku. Mouku použijeme polohrubou+špaldovou nebo +celozrnnou nebo +hrubou. Do těsta se nepřidává pečivo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky ze žitného kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kG9j

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky ze žitného kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kG9j

Marie

Suroviny:
mouka žitná, voda, kvas žitný, voda, mouka polohrubá, mouka špaldová celozrnná, vejce, sůl

Přidat fotografie receptu