Knedlíky ze žitného kvásku
Poctivý knedlík z žitného kvásku poslouží jako příloha ke spoustě oblíbených českých jídel, ať už k omáčkám nebo k dušenému zelí s masem. Hutný tmavý knedlík z celozrnné mouky, vaříme v páře.
Postup přípravy
Krok 1: Žitný kvásek promícháme s vodou a moukou. Kvásek necháme při pokojové teplotě 10-12 h kvasit.
Krok 2: Ráno máme 260 g kvásku, přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout.
Krok 3: Těsto rozdělíme na dva díly. Uválíme knedlíky a ty necháme 45 minut kynout pod utěrkou.
Krok 4: Připravíme kastról, do kterého dáme pařáček a pečicí papír. Do kastrólu nalijeme vodu tak, aby dosahovala těsně k pařáčku. Vložíme knedlík a vaříme 20 minut.
Krok 5: Poté knedlík vyndáme a propícháme špejlí.
Krok 6: Ještě teplé knedlíky nakrájíme na plátky, jinak by ztvrdly.
Zveřejněno 9. 1. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky ze žitného kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kG9j
Moje poznámka
Knedlíky ze žitného kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kG9j
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Kuřecí prso s dušenou kedlubnou (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Ovesné sušenky s pomerančovou kůrou
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová roláda plněná vaječno-sýrovou omeletou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Knedlíky ze žitného kvásku
Přidáno před 11 hodinami
Brambory plněné brynzou
Přidáno před 12 hodinami
Rychlé knedlíky se sýrem z mikrovlnné trouby
Přidáno 8. 1. 2025 18:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Katův šleh neboli „kaťák“ nejvíc frčel v osmdesátkách: Recept na tuhle hospodskou baštu ale milujeme dodnes
Rychlá kuřecí svíčková: Levnější varianta luxusního nedělního oběda skvěle chutná a je snadná na přípravu
Masopustní tvarohové koblihy krok za krokem: Důležité je pohlídat hustotu těsta a správnou teplotu oleje na smažení
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovar z krůtího masa
Iwana666 před 1 hodinou
Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní
Jan Nemec před 1 hodinou
Poctivá květáková polévka
Hanushka před 2 hodinami
Brokolicový salát s tuňákem a ořechy
wimra před 2 hodinami
Kandovaná pomerančová kůra
janpoho před 5 hodinami
Francouzské palačinky
LidaM před 6 hodinami
Bábovka bez vajíček
jan.cajthaml.04 před 7 hodinami
Polévka z uzených žebírek
Kajkajak před 8 hodinami
Suroviny:
mouka žitná,
voda,
kvas žitný,
voda,
mouka polohrubá,
mouka špaldová celozrnná,
vejce,
sůl
Komentáře