Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tečkovaná bábovka

Bábovka patří mezi klasiku českých moučníků. V tomto jednoduchém receptu najdete spojení křupavého máku, který udělá i krásnou strukturu v těstě, citronové šťávy a smetany, která dodá těstu vláčnost a jemnost na chuti.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Bábovkovou formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Krok 3: Do misky navážíme mouku, do které vmícháme kypřicí prášek do pečiva a špetku soli. Rozpustíme máslo a vmícháme do něj celý mák. Krok 4: Do misky vyklepneme celá vejce, která ručním šlehačem vyšleháme do pěny. K vyšlehaným vejcím přidáme cukr a znovu šleháme asi 3 minuty. K této pěně přidáme smetanu a ještě asi 2 minuty šleháme. Krok 5: Do našlehané směsi pak zlehka vmícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva a solí, vlahé rozpuštěné máslo s mákem a citronovou šťávu. Krok 6: Hotové těsto nalijeme do předem připravené vymazané a vysypané bábovkové formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Krok 7: Hotovou bábovku vyndáme z trouby, necháme chvilku odpočinout a poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

TIP: Kdy vyklopit bábovku po upečení

Zveřejněno 14. 2. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tečkovaná bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9r3K4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tečkovaná bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9r3K4

Suroviny:
vejce, cukr krupice, smetana ke šlehání, máslo, mák, šťáva citronová, mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, sůl, sádlo, strouhanka

Přidat fotografie receptu