Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládovo-pudinkové tyčinky z plundrového těsta

Křupavé tyčinky z plundrového těsta jsou plné másla, pudinku a čokolády. Příprava je poněkud pracnější, ale výsledek stojí za to. Tyčinky upečte do zlatova, potřete cukrovým rozvarem a uvidíte, že se budete olizovat až za ušima.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

iveta.kroul iveta.kroul

Středně náročný

Doba přípravy 145 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 25 min + doba odpočinku těsta

145 min (120 min příprava + 25 min tepelná úprava, + doba odpočinku těsta)

Suroviny pro 1 dávka

zhruba 16 tyčinek

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Máslo na laminaci (prokládání) rozdělíme na dva stejně velké bločky po 100 g, každý zvlášť uložíme v potravinové fólii do mrazáku zmrazit. Krok 2: Uvaříme hustý pudink z 250 ml mléka. Do kastrůlku dáme 200 ml mléka, přivedeme k varu a ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek. Přidáme cukr, necháme rozpustit a vlijeme mléko s pudinkovým práškem. Krátce provaříme, prošleháme metličkou a odstavíme. Necháme vychladnout. Krok 3: Na těsto smícháme hladkou mouku s droždím, solí, změklým máslem a vodou. Vypracujeme hladké těsto a dáme do mísy zakryté kynout na 20 minut. Krok 4: Po 20 minutách těsto vyndáme, popřekládáme a znovu necháme 20 minut kynout. Opakujeme ještě jednou. Celkem tedy těsto kyne 60 minut. Krok 5: Po 60 minutách těsto rozválíme na pravidelný obdelník. Nemusíme měřit, stačí rozválet na zhruba 0,5 cm tlustý obdelník. Vyndáme z mrazáku první bloček másla o váze 100 g a nastrouháme ho rovnoměrně na 2/3 obdelníku. Pomoučenýma rukama zatlačíme máslo do těsta a přeložíme prázdnou třetinou a pak znovu na třetinu tak, aby máslo bylo schované uvnitř těsta. Dáme do potravinové fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout. Krok 6: Po 30 minutách těsto vyndáme a znovu opatrně rozválíme na obdelník. Opět na 2/3 nastrouháme zbylý bloček zmrzlého másla a popřekládáme na třetiny tak, aby máslo bylo schované uvnitř těsta. Krok 7: Celý obdelník ještě 2x rozválíme a popřekládáme po třetinách, abychom získaly více máslových vrstev uvnitř těsta. Krok 8: V této fázi můžeme dát těsto kynout do lednice přes noc a upéct až ráno, nebo dát do lednice odpočinout alespoň na 1 hodinu. Krok 9: Odpočaté těsto vyndáme a na pomoučené ploše opatrně vyválíme na obdelník 60 x 30 cm. Nesnažíme se příliš tlačit na těsto, spíše ho víckrát otočíme a zlehka rozvalujeme. Krok 10: Vyválenému obdelníku zařízneme roztřepené okraje, abychom získaly rovné hrany. Odřezky těsta můžeme později upéct samotné. Na polovinu obdelníku rozetřeme uvařený a vychladlý pudink. Posypeme čokoládovými kousky a přeložíme prázdnou polovinou. Krok 11: Těsto radýlkem rozdělíme na 16 pásků. Každý pásek přetočíme v rukách a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Krok 12: Necháme ještě zhruba 1,5 - 2 hodiny vykynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180 °C dozlatova asi 25 minut. Krok 13: Ještě horké tyčinky potřeme cukrovým rozvarem, na který svaříme cukr a horkou vodu.

TIP: Nadýchané a křehké croissanty

Zveřejněno 19. 2. 2025

Poznámka autorky iveta.kroul

Máslo na laminaci se může také tradičně naklepat válečkem do obdélníku, ale strouhání je jednodušší, i když ne s tak precizním výsledkem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládovo-pudinkové tyčinky z plundrového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkgAB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládovo-pudinkové tyčinky z plundrového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkgAB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, droždí sušené, sůl, máslo, voda, máslo, mléko, pudink vanilkový, cukr krystal, voda, cukr, vejce

Přidat fotografie receptu