Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaný flank steak

Flank steak patří mezi chuťovky a lahodné druhy steaků. Jednoduše okořeněný kus masa ugrilujeme, nakrájíme na plátky a přelijeme pikantní a svěží chimichurri omáčkou z hladkolisté petržele.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby chlazení

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Příprava chimichurri omáčky: základem chimichurri je hladkolistá petržel, kterou nemusíme šetřit – dodá omáčce svěží a lehce pikantní chuť. Krok 2: Do mixéru vložíme nahrubo nasekanou petržel a česnek a krátce promixujeme. Přidáme cibuli, sušené oregano, sůl, pepř, chilli vločky, vinný ocet a vodu, poté opět krátce mixujeme, aby se suroviny spojily. Nakonec přilijeme olivový olej a ještě několikrát promícháme pulzním mixováním, aby omáčka zůstala hrubší konzistence. Necháme několik hodin odležet, aby se chutě dokonale propojily. Krok 3: Příprava steaku: flank steak lehce potřeme olejem, aby na něm lépe drželo koření a zároveň se rovnoměrně zatáhl při grilování. Maso ze všech stran okořeníme steakovou směsí. Krok 4: Grilování: gril rozpálíme na vysokou teplotu a připravíme flank steak metodou přímého grilování. Steak grilujeme pod poklopem z každé strany, aby se vytvořila karamelizovaná kůrka a maso si uchovalo šťavnatost. Pomocí vpichového teploměru sledujeme vnitřní teplotu – ideální hodnota je 56 °C, což odpovídá medium rare úpravě. Krok 5: Po grilování steak přikryjeme alobalem a necháme 3–4 minuty odpočinout – díky tomu se šťáva rovnoměrně rozprostře a maso zůstane měkké. Krok 6: Servírování: steak solíme až na talíři. Maso nakrájíme na tenké plátky přes vlákna, aby bylo co nejkřehčí, a přelijeme chimichurri omáčkou.

Zveřejněno 27. 2. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

TIP: K tomuto steaku se perfektně hodí sklenka izraelského Pinot Noir, který podtrhne jeho šťavnatost a umocní zážitek z jídla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaný flank steak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPpR6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaný flank steak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPpR6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
olej, koření steakové, sůl hrubozrnná, petržel, ocet vinný, voda, olej olivový, cibule, česnek, koření oregáno sušené, sůl, pepř mletý, vločky chilli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu