Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaný flank steak

Flank steak patří mezi chuťovky a lahodné druhy steaků. Jednoduše okořeněný kus masa ugrilujeme, nakrájíme na plátky a přelijeme pikantní a svěží chimichurri omáčkou z hladkolisté petržele.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby chlazení

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Příprava chimichurri omáčky: základem chimichurri je hladkolistá petržel, kterou nemusíme šetřit – dodá omáčce svěží a lehce pikantní chuť. Krok 2: Do mixéru vložíme nahrubo nasekanou petržel a česnek a krátce promixujeme. Přidáme cibuli, sušené oregano, sůl, pepř, chilli vločky, vinný ocet a vodu, poté opět krátce mixujeme, aby se suroviny spojily. Nakonec přilijeme olivový olej a ještě několikrát promícháme pulzním mixováním, aby omáčka zůstala hrubší konzistence. Necháme několik hodin odležet, aby se chutě dokonale propojily. Krok 3: Příprava steaku: flank steak lehce potřeme olejem, aby na něm lépe drželo koření a zároveň se rovnoměrně zatáhl při grilování. Maso ze všech stran okořeníme steakovou směsí. Krok 4: Grilování: gril rozpálíme na vysokou teplotu a připravíme flank steak metodou přímého grilování. Steak grilujeme pod poklopem z každé strany, aby se vytvořila karamelizovaná kůrka a maso si uchovalo šťavnatost. Pomocí vpichového teploměru sledujeme vnitřní teplotu – ideální hodnota je 56 °C, což odpovídá medium rare úpravě. Krok 5: Po grilování steak přikryjeme alobalem a necháme 3–4 minuty odpočinout – díky tomu se šťáva rovnoměrně rozprostře a maso zůstane měkké. Krok 6: Servírování: steak solíme až na talíři. Maso nakrájíme na tenké plátky přes vlákna, aby bylo co nejkřehčí, a přelijeme chimichurri omáčkou.

Zveřejněno 27. 2. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

TIP: K tomuto steaku se perfektně hodí sklenka izraelského Pinot Noir, který podtrhne jeho šťavnatost a umocní zážitek z jídla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaný flank steak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPpR6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaný flank steak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPpR6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
olej, koření steakové, sůl hrubozrnná, petržel, ocet vinný, voda, olej olivový, cibule, česnek, koření oregáno sušené, sůl, pepř mletý, vločky chilli

Přidat fotografie receptu