Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rožněná krkovice v celku na grilu

Krkovice patří mezi oblíbené části masa, ze kterých denně vaříme. Zkuste ji v létě připravit na grilu. S našim podrobným postupem docílíte velice lahodné verze šťavnatých plátků masa. K tomu dopomůže i jeho marinování přes noc.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Snadný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min bez doby marinování masa přes noc

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava, bez doby marinování masa přes noc)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nálev připravíme smícháním všech surovin. Krok 2: Krkovici pečlivě očistíme a pomocí marinovací jehly do ní rovnoměrně vstříkneme připravený nálev. Takto upravené maso uložíme do lednice a necháme ho marinovat přes noc. Krok 3: Druhý den maso vyndáme z lednice, osušíme ho a svážeme provázkem, aby získalo pravidelný tvar. Potřeme ho směsí olivového oleje a hořčice a rovnoměrně obalíme v kořenící směsi na steaky. Krok 4: Krkovici necháme odpočívat při pokojové teplotě a mezitím se postaráme o gril. Do komínového startéru nasypeme brikety, rozpálíme je a následně rozdělíme do dvou palivových nádob umístěných po stranách palivového roštu. Doprostřed vložíme hliníkovou misku na odkapávání šťávy. Gril nahřejeme na teplotu 150–160 °C a nastavíme průtok vzduchu pomocí spodních a horních větracích průduchů, abychom udrželi stabilní teplotu. Krok 5: Maso napíchneme na rotisserii a vložíme do grilu. Necháme ho grilovat po dobu jedné hodiny, poté ho postříkáme jablečným džusem. Tento krok opakujeme každých 30 minut a zároveň sledujeme vnitřní teplotu masa pomocí přesného digitálního vpichového teploměru. Krok 6: Jakmile v nejsilnější části masa naměříme 60 °C, otevřeme regulační otvory grilu a zvýšíme teplotu na 200 °C. Pokračujeme v grilování, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 68–69 °C. Celková doba přípravy se pohybuje mezi 2,5 a 3 hodinami. Krok 7: Po ugrilování maso vyjmeme a necháme ho na jehle odpočívat pod alobalem přibližně 20–30 minut. Poté jehlu odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Šťávu, která se zachytila v hliníkové misce, přecedíme, krátce povaříme a případně dochutíme či zahustíme.

TIP: 7 častých chyb při grilování - jak se jim vyhnout

Zveřejněno 28. 2. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rožněná krkovice v celku na grilu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68YkO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rožněná krkovice v celku na grilu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68YkO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
krkovice vepřová, olej olivový, hořčice dijonská, krkovice vepřová, vývar masový, džus jablečný, ocet jablečný, cukr třtinový, omáčka worcesterová, sůl, džus jablečný

Přidat fotografie receptu