Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí šunka se zeleným pepřem a paprikou

Hlavní výhodou domácí šunky je, že neobsahuje žádná přidaná barviva a pouze kvalitní suroviny. Dle podrobného receptu a za pomoci šunkovaru, zvládnete připravit jemnou kuřecí šunku se zeleným pepřem a paprikou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 36 hodin odležení v lednici

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 36 hodin odležení v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit obě soli. Krok 2: Polovinu masa nakrájíme na drobnější kousky (cca 1,5 cm) a zbytek masa umeleme na masovém mlýnku. Krok 3: Maso dáme do hlubší mísy, přidáme vodu se solí, papriku, med a rukama důkladně promačkáváme tak, jako bychom hnětli maso na sekanou. Doba hnětení postačí 10-15 minut. Krok 4: Přidáme pepř bez nálevu a ještě chvíli prohněteme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií a dáme na 24 hodin do lednice. Krok 5: Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí, kterou ještě jednou v míse promícháme. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce. Krok 6: Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce. Tím ho zajistíme proti sklouznutí. Krok 7: Vaříme 90 minut při teplotě 80 °C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75 °C a vyšší než 80 °C. Krok 8: Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit ve druhém hrnci se studenou vodou. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar nejméně na 12 hodin do lednice, aby se šunka uležela a dobře se krájela.

TIP: Desatero rad na téma domácí šunka

Zveřejněno 28. 2. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka se zeleným pepřem a paprikou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxAP7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka se zeleným pepřem a paprikou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxAP7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
stehno kuřecí, voda, sůl, rychlosůl, med tekutý, pepř zelený sterilovaný, paprika sušená sladká

Přidat fotografie receptu