Švýcarské zapečené brambory
Zapékané brambory jsou skvělé a snadné jídlo, do kterého můžeme přidat různé suroviny podle naší chuti. Tentokrát vrstvy brambor proložíme šunkou a sýrem a celé to zalijeme smetanovou směsí. Na závěr jídlo zapečeme posypané sýrem dozlatova.
Postup přípravy
Krok 1: Oloupané, syrové brambory opláchneme a společně s cibulí nakrájíme na plátky.
Krok 2: Šunku nakrájíme na kostičky, ementál nahrubo nastrouháme a část odložíme. Česnek prolisujeme.
Krok 3: Zapékací mísu vymažeme částí másla. Na dno rozložíme vrstvu bramborových plátků, lehce osolíme a opepříme. Poklademe částí šunky, ementálu a cibule. Takto střídavě vytvoříme několik vrstev, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří brambory.
Krok 4: Troubu včas vyhřejeme na 150 °C.
Krok 5: Smetanu, vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř našleháme vidličkou. Směs vlijeme na brambory, navrch poklademe lístky zbylého másla a mísu zakryjeme alobalem.
Krok 6: Pečeme asi 30 minut. Pak alobal odstraníme, povrch posypeme odloženým ementálem a dál pečeme, až se sýr roztaví a zezlátne.
Krok 7: Podáváme doplněné čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
Zveřejněno 19. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švýcarské zapečené brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRnJ
Moje poznámka
Švýcarské zapečené brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRnJ
Nejnovější recepty
Švýcarské zapečené brambory
Přidáno před 2 hodinami
Muffiny s Nutellou
Přidáno před 18 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Přidáno před 19 hodinami
Salát Little Gem s ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Rychlý salát z raného zelí
Přidáno před 19 hodinami
Salát z jarní zeleniny
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Knedlík s vajíčkem
lunav1 před 42 minutami
Rajská omáčka
lunav1 před 53 minutami
Plněné papriky s rajskou omáčkou
lunav1 před 55 minutami
Karamelový koláč s tvarohem
MonkaF před 1 hodinou
Vepřová játra - luxusní
Pecka před 2 hodinami
Sloní žrádlo
Pecka před 2 hodinami
Kořeněná polévka s bílými fazolemi zahuštěná vločkami
EliHo před 5 hodinami
Rybí filé s listovým špenátem
Falcone před 12 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Falcone před 12 hodinami
Dýňová polévka Hokkaido
kacka533 před 13 hodinami
Suroviny:
brambory,
cibule,
česnek,
vejce,
šunka,
sýr ementál,
smetana,
máslo,
sůl,
pepř mletý
Komentáře