Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švýcarské zapečené brambory

Zapékané brambory jsou skvělé a snadné jídlo, do kterého můžeme přidat různé suroviny podle naší chuti. Tentokrát vrstvy brambor proložíme šunkou a sýrem a celé to zalijeme smetanovou směsí. Na závěr jídlo zapečeme posypané sýrem dozlatova.

Hodnocení receptu je 4,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

past1978

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané, syrové brambory opláchneme a společně s cibulí nakrájíme na plátky. Krok 2: Šunku nakrájíme na kostičky, ementál nahrubo nastrouháme a část odložíme. Česnek prolisujeme. Krok 3: Zapékací mísu vymažeme částí másla. Na dno rozložíme vrstvu bramborových plátků, lehce osolíme a opepříme. Poklademe částí šunky, ementálu a cibule. Takto střídavě vytvoříme několik vrstev, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří brambory. Krok 4: Troubu včas vyhřejeme na 150 °C. Krok 5: Smetanu, vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř našleháme vidličkou. Směs vlijeme na brambory, navrch poklademe lístky zbylého másla a mísu zakryjeme alobalem. Krok 6: Pečeme asi 30 minut. Pak alobal odstraníme, povrch posypeme odloženým ementálem a dál pečeme, až se sýr roztaví a zezlátne. Krok 7: Podáváme doplněné čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

TIP: Další recepty na zapečené brambory

Zveřejněno 19. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švýcarské zapečené brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBRnJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švýcarské zapečené brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBRnJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
brambory, cibule, česnek, vejce, šunka, sýr ementál, smetana, máslo, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu