Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronová bábovka

Českým klasickým moučníkem, který často zdobí v neděli po obědě naše stoly, je snad všemi oblíbená bábovka. Vláčná a mramorovaná bábovka, příjemně vonící po citronech, ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a citronovou kůrou. Pomalu přiléváme olej a ještě prošleháme. Krok 3: Mouku smícháme s práškem do pečiva a pudinkem. Sypkou směs pomalu vmícháme do tekuté a střídavě přiléváme mléko. Nakonec do těsta vymačkáme šťávu z citronu a opatrně zapracujeme bílkový sníh. Krok 4: Část těsta odebereme, přidáme kakao a promícháme. Do připravené formy nejprve nalijeme světlé těsto a pak tmavé. Krok 5: Vložíme do trouby a pečeme na 170 °C zhruba 40 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.

TIP: Jak vyklopit bábovku, které se nechce z formy?

Zveřejněno 27. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95Wp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95Wp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr, citron, olej, mouka polohrubá, kypřící prášek, pudink vanilkový, mléko, kakao, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu