Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky

Kynutý houskový knedlík je klasickým pokladem české kuchyně, který dokáže spojit tradici s jedinečnou chutí a nadýchanou konzistencí. Hodí se k omáčkám, pečeným masům nebo jen tak opečený s vejci.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 278 kJ /
1 979 kcal
Bílkoviny70,33 g
Tuky16,52 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 214 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy378,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, k nim rozklepneme vejce a vlijeme to vše do mouky smíchané se solí. Zaděláme těsto, mléka dáme podle potřeby. Nakonec do něj zapracujeme na kostičky nakrájenou housku. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout. Krok 2: Vykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na poloviny, z každé poloviny uděláme bochánek, který pak rozválíme do šišky. Přikryjeme utěrkou a ještě necháme opět kynout. Krok 3: Pak připravíme největší kastrol jaký máme, přes něj napneme čistou větší utěrku a uvážeme k uchům. Do kastrolu nalijeme vodu a uvedeme do varu. Přitom kastrol přiklopíme druhým kastrolem. Krok 4: Pak na horkou utěrku položíme šišky knedlíků a vaříme 30-35 minut.
Pak zkoušíme špejlí, zda jsou uvnitř uvařené. Krok 5: Uvařené knedlíky vyjmeme a silnou nití nakrájíme na plátky.

Zveřejněno 19. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OXR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OXR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Přesně tímto způsobem vařila na páře knedlíky moje maminka a nějakou dobu taktéž já. Pak jsem ještě trochu později měla takovou hranatou podložku s dírami, která se vkládala do velkého klasického smaltovaného pekáče se stejným víkem, které zapadlo do spodního dílu, do kterého se nalila voda. Používala jsem to až do doby, kdy jsem si pořídila parní hrnec, což byla pro mě velmi dobrá investice. :-) Kynuté knedlíky jsem ale vařívala i ve vodě. Do těsta podle tohoto receptu jsem přidávala navíc jen malinko mléka, ale to vždy záleží na mouce. Těsto zadělala domácí pekárna a vařila jsem je ve zmíněném parním hrnci. Po uvaření je lehce potírám olejem, aby neokoraly. Dobře se pak dají nakrájet delším pilkovým nožem. :-K

mišel :-) 20. 6. 2015 11:43
Mišel :-): Teda 20 g, pardon :-D

Mišel :-) 20. 6. 2015 11:36
Konzistence knedlíků je super, těsto bylo vláčné a jemné. Jen mi přišlo, že byly v knedlíku cítit hodně kvasnice. Možná bych tam dala místo 30 dkg jen 20 dkg.

Knedlíky jsou vynikající. dávám palec nahoru :-D

Takže prciny,dal jsem 300ml mléka těsto řidčí ale knedlíci nafoukanější a perfektní.:-)

Nazdar holky.
Ať dělám,jak dělám knedlík mi příjde suchý.Nemám něco ubrat nebo přidat?Mléko dávám 250 ml.
Dík :-//

Také přidávám více mléka, aby z toho bylo pěkné těsto.
Pokud tam dám rohlík/housku tak klidně i 300 ml

Výborné :-*,pokaždé se povedou,ale na 500g mouky také dávám více mléka ;-)

Na 500 g mouky dávám 0,25 l mléka.

Je pravdou, že 1,25 dl je asi málo, protože jsem je dnes dělala a musela jsem přidávat, aby bylo možné těsto vůbec zadělat. :-8

Po přečtení receptu - ač podle komentářů se povedly, domnívám se že na půl kg mouky je 1,25 dl mléka pro zpracování těsta málo. Budu ráda když se k tomu někdo vyjádří. To jen pro to, ať není zklamán ten, kdo bude dělat knedlík podle tohoto receptu.

Chápu to dobře,že se vaří v páře na utěrce?

Evičiči 19. 4. 2009 21:42
Sice nemám foto:-S,ale povedly se parádně!;-)

Včera jsem je dělala a byli výborné. Přidávám fotečku ;-)

toprecepty.cz/recept/800-kynute-knedliky/jsem dělala dneska k obědu bez housky.:yes: a nafotila;-) je

Tématické fráze:
kynute knedliky, kynutý knedlík, kynutý knedlík recept, kynutý knedlík recept výborný, knedlik kynuty, kynutý knedlík bez housky, kynuté knedlíky bez housky, kynutý knedlíky bez housky, recept na kynuté knedlíky, kynuté knedlíky recept, výborné kynuté knedlíky, knedlíky kynuté, kynute knedlik, kynutéknedlíky, recept na kynutý knedlík, kynutý knedlíky, kynute knedliky bez housek, kynuté šišky, kinute knedliky, kynuti knedlik

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, droždí čerstvé, mléko, houska, sůl

Přidat fotografie receptu