Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makový beránek

Beránka nemusíte péct jen z piškotového těsta a ve formě. Pokud máte raději kynutá těsta a dobré náplně, upečte si tohoto makového. Kynuté těsto z domácí pekárny doplní lahodná maková náplň, která zároveň obarví beránkovy kudrlinky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

hrnek = 250 ml

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mléko přivedeme k varu, přidáme mletý mák a pár minut za stálého míchání povaříme. Odstavíme, vsypeme cukr a citronovou kůru. Až maková směs vychladne, přilijeme podle chuti rum.  Krok 2: Kynuté těsto zaděláme v domácí pekárně. Nejprve dáme suroviny tekuté, poté sypké a nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme na program "Těsto". Krok 3: Z vykynutého těsta odebereme asi jednu třetinu. Větší část rozválíme na obdélník silný 1,5 cm. Potřeme ho makovou náplní, smotáme jako roládu a nakrájíme na kolečka silná 2 cm. Krok 4: Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 5: Na plechu necháme beránka ještě 15 minut kynout. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Doba pečení je přibližně 20-25 minut, orientujeme se dle vlastní trouby.

Zveřejněno 8. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový beránek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1EM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový beránek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1EM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, mák mletý, cukr krupice, kůra citronová, rum, mléko, žloutek, olej, cukr krupice, mouka polohrubá, droždí čerstvé, sůl, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu