Makový beránek
Beránka nemusíte péct jen z piškotového těsta a ve formě. Pokud máte raději kynutá těsta a dobré náplně, upečte si tohoto makového. Kynuté těsto z domácí pekárny doplní lahodná maková náplň, která zároveň obarví beránkovy kudrlinky.
Postup přípravy
Krok 1: Mléko přivedeme k varu, přidáme mletý mák a pár minut za stálého míchání povaříme. Odstavíme, vsypeme cukr a citronovou kůru. Až maková směs vychladne, přilijeme podle chuti rum.
Krok 2: Kynuté těsto zaděláme v domácí pekárně. Nejprve dáme suroviny tekuté, poté sypké a nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme na program "Těsto".
Krok 3: Z vykynutého těsta odebereme asi jednu třetinu. Větší část rozválíme na obdélník silný 1,5 cm. Potřeme ho makovou náplní, smotáme jako roládu a nakrájíme na kolečka silná 2 cm.
Krok 4: Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na plech vyložený papírem na pečení.
Krok 5: Na plechu necháme beránka ještě 15 minut kynout. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Doba pečení je přibližně 20-25 minut, orientujeme se dle vlastní trouby.
Zveřejněno 8. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k1EM
Moje poznámka
Makový beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k1EM
Nejnovější recepty
Jarní kuřátka s mandlovou nádivkou
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Škubánky se zelím z červené řepy
Přidáno před 15 hodinami
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Brokolicový nákyp s mrkví a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Obalený květák z remosky
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové s jarní nádivkou
Zliska před 4 minutami
Sypaná tvarohová buchta
Noumik před 2 hodinami
Jarní salát s vajíčky a zálivkou
JaromiraVlasakova před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Milahu před 11 hodinami
Zelí s medem
pajaheltuska před 13 hodinami
Krkovice pečená na hlávkovém zelí
Sahula před 13 hodinami
Netradiční dušené kysané zelí s přírodní krkovicí
Sahula před 13 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suz4n před 14 hodinami
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou
Andyzvesnice před 14 hodinami
Netradiční cibulačka se žampiony
Andyzvesnice před 14 hodinami
Suroviny:
mléko,
mák mletý,
cukr krupice,
kůra citronová,
rum,
mléko,
žloutek,
olej,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
sůl,
vejce
Komentáře