Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celozrnný mazanec

Mazanec patří k tradičním pokrmů Velikonoc. Tuto kynutou lahůdku můžeme připravit také z celozrnné mouky, která dodá těstu více vlákniny a vitamínů. Bochánek plný rozinek a mandlí bude jistě skvělou sváteční snídaní.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Přidáme vlažné mléko a obě mouky promíchané se sušeným droždím. Krok 2: Uděláme těsto, které se nelepí na stěny mísy, podle potřeby do něj zapracujeme ještě 50–100 g mouky, aby bylo spíše tužší. Krok 3: Těsto v míse poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout. Krok 4: Pak do těsta zapracujeme rozinky a část mandlí. Z těsta uděláme jeden velký nebo dva malé bochánky, položíme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě nakynout. Krok 5: Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí nebo mandlovými lupínky, vložíme do vyhřáté trouby na 5 minut na vyšší stupeň (190-180 °C), pak teplotu snížíme (150-160 °C) a zvolna dopečeme.

TIP: Praktické tipy a rady pro pečení mazance

Zveřejněno 10. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnný mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpRwr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnný mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpRwr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, máslo, mléko, droždí sušené, mouka polohrubá, mouka celozrnná, rozinky, mandle, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu