Celozrnný mazanec
Mazanec patří k tradičním pokrmů Velikonoc. Tuto kynutou lahůdku můžeme připravit také z celozrnné mouky, která dodá těstu více vlákniny a vitamínů. Bochánek plný rozinek a mandlí bude jistě skvělou sváteční snídaní.
Postup přípravy
Krok 1: Vejce rozšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Přidáme vlažné mléko a obě mouky promíchané se sušeným droždím.
Krok 2: Uděláme těsto, které se nelepí na stěny mísy, podle potřeby do něj zapracujeme ještě 50–100 g mouky, aby bylo spíše tužší.
Krok 3: Těsto v míse poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout.
Krok 4: Pak do těsta zapracujeme rozinky a část mandlí. Z těsta uděláme jeden velký nebo dva malé bochánky, položíme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě nakynout.
Krok 5: Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí nebo mandlovými lupínky, vložíme do vyhřáté trouby na 5 minut na vyšší stupeň (190-180 °C), pak teplotu snížíme (150-160 °C) a zvolna dopečeme.
Zveřejněno 10. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpRwr
Moje poznámka
Celozrnný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpRwr
Nejnovější recepty
Boží milosti
Přidáno před 8 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 10 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční minizákusky
Přidáno před 19 hodinami
Obložené vejce
Přidáno 19. 4. 2025 22:19
Vajíčková pomazánka s pažitkou
Přidáno 19. 4. 2025 22:07
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 4 hodinami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 5 hodinami
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 6 hodinami
Mini Pavlova
bousovka před 6 hodinami
Velikonoční jidáše
zujara14 před 7 hodinami
Sloní žrádlo
Kamiku před 8 hodinami
Mazanec pro Irenku
MirkaTioka před 8 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
alena.sam před 8 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
zizimar před 10 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo,
mléko,
droždí sušené,
mouka polohrubá,
mouka celozrnná,
rozinky,
mandle,
vejce
Komentáře