Věnec se špenátovým pestem
Věnec je zpravidla nositelem symbolu čistoty a plodnosti a pomyslným kruhem života. Zejména na jaře a o Velikonocích můžeme věnce i upéct. Třeba z kynutého těsta a se špenátovým pestem. Na svátečním stole se bude dokonale vyjímat.
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme prosátou mouku, utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme teplou vodou, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Jakmile máme vzešlý kvásek, přidáme sůl, žloutek a olej. Vypracujeme těsto, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.
Krok 3: Zatím připravíme pesto. Špenát omyjeme, přidáme lístky bazalky, česnek, sůl, semínka, olej a vše rozmixujeme. Troubu zapneme na 180 °C.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a každý rozválíme na obdélník. Ty pak potřeme připraveným pestem.
Krok 5: Obdélník srolujeme a ostrým nožem podélně rozřízneme, ale na jednom konci ponecháme těsto spojené. Dva vzniklé prameny propleteme do věnečku a konce spojíme. Takto vytvoříme 4 věnečky.
Krok 6: Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
Zveřejněno 10. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Věnec se špenátovým pestem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kROL6
Moje poznámka
Věnec se špenátovým pestem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kROL6
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 21 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 22 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 2 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 2 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 3 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 4 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 4 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 5 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
cukr krystal,
voda,
sůl,
žloutek,
olej olivový,
špenát listový,
bazalka čerstvá,
česnek,
sůl,
semínka slunečnicová,
olej olivový
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.