Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční chléb

Krásně vláčný velikonoční chléb, plný kandované pomerančové a citronové kůry, svojí chutí příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Plátek tohoto chleba z kynutého těsta můžeme namazat marmeládou, nebo máslem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: V misce rozetřeme droždí se lžičkou cukru na kašičku. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Krok 2: Mouku smícháme se zbylým cukrem a solí. Přidáme kvásek, vlažné mléko, rozehřáté máslo, žloutky a vypracujeme měkké nelepivé těsto. Krok 3: Řádně je vyhněteme, aby se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne), a v míse je pod fólií či utěrkou uložíme na hodinu do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit. Krok 4: Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Zapracujeme kůru a uděláme oválný bochník, který ostrým nožem nařežeme do křížků. Překryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Bochník přemístíme na plech, povrch potřeme žloutkem našlehaným s mlékem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 30 minut. Krok 7: Hotový chléb necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

TIP: Velikonoční týden - zvyky a tradice

Zveřejněno 11. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95Vr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95Vr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
droždí čerstvé, cukr, mléko, mouka hladká, sůl, máslo, žloutek, mléko, žloutek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu