Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polský mazurek

Každá země má své jedinečné tradice a velikonoční zvyky. U našich polských sousedů se o Velikonocích peče mazurek, na který má každá rodina svůj osvědčený recept. Mazurek se skládá z křehkého těsta a tvarohové náplně.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 40 min

90 min (50 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech s vyšším okrajem

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme těsto. V míse smícháme žloutky s cukrem, přidáme máslo a prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vše zpracujeme na křehké těsto, které dáme odpočinout do lednice asi na 30 minut. Krok 2: Mezitím uděláme tvarohovou náplň. Smícháme jogurt, tvaroh, vanilkový cukr a půlku sáčku pudinkového prášku. Krok 3: Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 4: Z těsta odebereme přibližně dvě třetiny a rukama je rozprostřeme na dno plechu tak, aby vznikla celistvá plocha i s vyvýšeným okrajem, můžeme použít malý váleček. Krok 5: Potom těsto potřeme jahodovou marmeládou a pokryjeme tvarohovou náplní. Na závěr nahoru nastrouháme na hrubé straně struhadla zbytek těsta Krok 6: Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut. Po vyjmutí z trouby necháme zcela vychladnout, teprve potom mazurek nakrájíme na řezy.

TIP: Velikonoce v zahraniční kuchyni - inspirace

Zveřejněno 11. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polský mazurek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nk56v

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polský mazurek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nk56v

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
žloutek, cukr krupice, máslo, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, jogurt bílý, tvaroh měkký, cukr vanilkový, pudink vanilkový, jahodová marmeláda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu