Točený mazanec s ořechy
Tento mazanec nádherně voní a každého překvapí. Kynuté těsto z celozrnné mouky naplníme ořechovou směsí provoněnou skořicí, medem a rumem. Každý kousek mazance tak vykouzlí dokonalou spirálu ořechové chuti.
Postup přípravy
Krok 1: Do 50 ml vlažné vody rozdrobíme droždí a rozmícháme se lžičkou medu. Necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: Do mísy připravíme mouku, do které uděláme důlek. Do něj vložíme vzešlý kvásek z droždí, rozehřáté máslo, 50 g medu, žloutky rozmixované v podmáslí (1 lžičku směsi žloutku odložíme na pozdější potření) a špetku soli. Promícháme a hněteme, dokud těsto není pružné a nelepivé (na hnětení využijeme cca 50 g mouky). Poprášíme moukou a necháme zakryté 2 hodiny kynout.
Krok 3: Mezitím připravíme ořechovou nádivku. Ořechy nameleme najemno, přidáme k nim 100 g medu, rum a skořici. Promícháme
Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o rozměrech asi 40 x 30 cm. Plochu poklademe nádivkou připravenou z ořechů. Volné necháme jen asi 2 cm okraje těsta.
Krok 5: Poté zavineme z jedné strany tak, abychom získali váleček o délce 30 cm. Ten stočíme do šneka a vložíme do malé kulaté formy vyložené pečicím papírem (ale můžeme dát i na plech). Necháme 30 minut dokynout. Nakynutého šneka potom potřeme žloutkem smíchaným s kapkou vody a posypeme plátky mandlí.
Krok 6: Pečeme 10 minut při 200 °C a 35 minut při 180 °C. Vychladlý mazanec můžeme pocukrovat. Krájíme na trojúhelníky jako dort, aby vynikla spirálovitá kresba na průřezu.
Zveřejněno 14. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Točený mazanec s ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M85nO
Moje poznámka
Točený mazanec s ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M85nO
Nejnovější recepty
Biskupský beránek
Přidáno před 35 minutami
Barevná vajíčka
Přidáno před 2 hodinami
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno před 2 hodinami
Kedlubnovo-celerová omáčka
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí kapsa se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Plněná jehněčí roláda
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Měkké a voňavé vánoční perníčky
Dycky před 3 minutami
Nádivka velikonoční
Eva1mamina před 13 minutami
Kynutý meruňkový táč
gabriela.rackova80 před 37 minutami
Rychlý kefírový beránek
Suzy8 před 1 hodinou
Jablkový koláč litý na plech
Panova před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
Petule123 před 2 hodinami
Čevabčiči do trouby
Terenees před 3 hodinami
Bramborový guláš - buřtguláš
MonkaF před 4 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Bretik před 4 hodinami
Suroviny:
droždí,
med,
mouka celozrnná,
máslo,
žloutek,
podmáslí,
sůl,
ořechy vlašské,
med,
rum,
skořice,
mandle plátkové
Komentáře