Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasické kynuté jidášky

Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše, které se dle tradic podávají na Zelený čtvrtek ke snídani. Jidáše z kynutého těsta, podobného mazancovému, mají nejčastěji tvar oprátky a po upečení je potřeme medem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 105 min Doba tepelné úpravy: 15 min

120 min (105 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: V míse rozmícháme trochu vlažného mléka, cukru, mouky a celé droždí na kašičku. V teple necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Krok 2: Heru rozpustíme v mikrovlnné troubě. Ke kvásku prosejeme zbylou mouku, cukr, rozpuštěnou Heru a citronovou kůru. Krok 3: Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, vanilkové aroma a špetku soli. Vlijeme do mísy a vypracujeme měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 5: Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na díly a vytvoříme válečky silné jako prst. Svineme je do tvaru jidášů a přendáme na připravený plech. Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby pečeme na 180 °C do zezlátnutí, zhruba 15 minut. Ještě teplé jidášky polijeme medem.

Zveřejněno 15. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasické kynuté jidášky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31KqO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasické kynuté jidášky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31KqO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, cukr, mouka hladká, droždí čerstvé, tuk hera, kůra citronová, žloutek, vanilkové aroma, sůl, vejce, med

Přidat fotografie receptu