Klasické kynuté jidášky
Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše, které se dle tradic podávají na Zelený čtvrtek ke snídani. Jidáše z kynutého těsta, podobného mazancovému, mají nejčastěji tvar oprátky a po upečení je potřeme medem.
Postup přípravy
Krok 1: V míse rozmícháme trochu vlažného mléka, cukru, mouky a celé droždí na kašičku. V teple necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Heru rozpustíme v mikrovlnné troubě. Ke kvásku prosejeme zbylou mouku, cukr, rozpuštěnou Heru a citronovou kůru.
Krok 3: Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, vanilkové aroma a špetku soli. Vlijeme do mísy a vypracujeme měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na díly a vytvoříme válečky silné jako prst. Svineme je do tvaru jidášů a přendáme na připravený plech.
Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby pečeme na 180 °C do zezlátnutí, zhruba 15 minut. Ještě teplé jidášky polijeme medem.
Zveřejněno 15. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Moje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 4 hodinami
Boží milosti
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Moravské zelí
JuliePetule před 1 hodinou
Nejlepší bramboráky jaké znám
Buba48 před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
LucietaTom před 2 hodinami
Biskupský chlebíček II
LucietaTom před 2 hodinami
Klasické palačinky
Coolbins před 4 hodinami
Argentinská křídla
wimra před 4 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Moanka před 5 hodinami
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 12 hodinami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 13 hodinami
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 13 hodinami
Suroviny:
mléko,
cukr,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
tuk hera,
kůra citronová,
žloutek,
vanilkové aroma,
sůl,
vejce,
med
Komentáře