Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidášky s rozinkami

Tradiční velikonoční sladkou dobrotou jsou jidáše z kynutého těsta, které se pečou ke snídani o Zeleném čtvrtku. Říká se, že kdo sní jidáše za svítání bude se těšit pevnému zdraví. Jidáše s rozinkami jsou krásně vláčné a křehké.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, hrubou mouku a necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Krok 2: Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, sůl, vanilkový cukr a najemno strouhanou citronovou kůru. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Krok 3: Poté těsto znovu prohněteme a necháme ještě dalších 20 minut na teplém místě kynout. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 5: Následně těsto nakrájíme na kousky, které rozválíme na dlouhé tenké válečky. Ty pak stáčíme podle vlastní fantazie. Ozdobíme je rozinkami, rozložíme na připravený plech a na teplém místě necháme opět 15 minut kynout. Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout.

TIP: Proč se pečou jidáše?

Zveřejněno 17. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidášky s rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkMrK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidášky s rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkMrK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, droždí čerstvé, cukr moučkový, mouka hrubá, tuk, žloutek, mouka hladká, sůl, cukr vanilkový, rozinky, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu