Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové sádlo

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 807 kJ /
4 495 kcal
Bílkoviny10,00 g
Tuky495,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 450 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Syrové hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky asi 1x1cm a vložíme do kastrolu. Ze začátku plotýnku rozpálíme naplno, dokud se nezačne sádlo rozpouštět. Musíme stále být u něj a míchat ode dna, aby se nepřipálilo. Krok 2: Jakmile se začne tvořit hladina sádla - cca po 4 minutách, snížíme teplotu, vymačkáme kousky vařečkou, slijeme sádlo přes cedník do nádoby, kde ho chceme uchovat a pokračujeme ve škvaření. To opakujeme asi 3 x za sebou. Škvarečky jsou stále měkké a žluté. Krok 3: Pak k nim vlijeme na prst mléka - jen aby hladina nebyla výš než škvarky a dál opékáme, tak dlouho, dokud se mléko nevypeče a škvarky nezískají krásnou zlatavě červenou barvu. Trošku ztvrdnou a voní. Krok 4: Vysypeme je k tekutému sádlu a prosolíme. V sádláku necháme ztuhnout a vydrží řadu měsíců. Sádlo ochucuji třeba kmínem nebo česnekem apod až při konkrétním použití, aby se dalo jakkoli využít. Z půl kila pevného sádla je téměř půl litru (ne úplně přesně) tekutého + škvarečky.

Zveřejněno 10. 10. 2009

Poznámka autorky spagetka

Já chtěla nejdřív použít nápady tady odtud - žížalky a magdalenky, zkusit to v MW, ale přece jen strach zvítězil no ...http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=434

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D9Mq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D9Mq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Děkuji za recept :-8

Hannelore 28. 4. 2013 13:05
Aneri::-D

Han:yes:nelore:

Hannelore 28. 4. 2013 12:27
ja pridavam kousek uzeneho speku,dostane to opravdu jeste lepsi chut;-)

začínající škvařič 12. 1. 2013 19:09
Šárčina "škola" vaření:
Kdy je sádlo správně vyškvařené?
Pozná se to tak, že sádlo přestává pěnit a škvarečky už nevystupují k hladině, ale drží se na dně hrnce.

Zabijačka.cz:
Škvaření sádla ukončíme, když škvarky vystupují k hladině a sádlo už nepění.

Tak. A kde je pravda?!

u nás na vesnici :-D se dá nakrájené sádlo do hrnce a nalije se 100-200 ml vody.Ta se vypaří a sádlo se zezačátku nepřipálí.Miluji osolené horké škvarky :-p:-p při zabíjačce škvaříme v 50-ti litrovém hrnci a těch je,až je nám pak těžko :-) :yes:

Špagetko, škvařil jsem minulý týden, tento postup běžně používám, pouze sádlo krájím na větší kousky. Potřeboval jsem škvarky pro recept, který jsem si přivezl ze Slovenska, jenže jsem se k němu ještě nedostal a škvarky pomalu z ledničky mizí:-p:-p, jeví se, že budu muset opět škvařit;-). Posílám devátý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

tak tuto dietu fakt asi moze vacsina slovenskeho naroda mnamka:-D:-)):yes:

Spagetko,já si zrovna dneska odpoledne koupila sádlo,tak jsem si ho hned vyškvařila v pečce...:-p:-p:-p

:-D Laďka :yes: +

Děkuju za bodíky :-8, Jani R. ono se sádlo a škvarky hoděj vždycky na cokoli, znáš to ...;-):-D:-D

Spagi, samá dieta,samá dieta:-(. Bože, taková mňamka:-p:yes:

Já se přiznám, že jako jediná z rodinky sádlo a škvarky miluju!Při obou těhotenstvích na mě tyhle chutě přišly kolem osmého měsíce a mamča musela jít škvařit...a že to v obou případech(červenec, srpen) byla v tom hicu obět..:-D

No Špagetko, ty mi dáváš:-) Přesně to, co nesmím, ale mám ráda:-) Nikdy nezapomenu na vůni sádla a chuť škvarků přímo ze zabijačky, když jsem byla ještě mladá. Nebylo pro nás nic lepšího na chleba (kromě domácího máslička, samozřejmě):-)...ach jo, kde jsou ty časy..Jinak bodíček č.3. už letí:yes:

miluji tyhle "light" receptíky :-D +2

mnaaam mnaaaam mnaaaam....a cholesterol moj kazdodeny;-(

Tématické fráze:
škvaření sádla, škvaření sádla recept, jak správně škvařit sádlo, jak správně vyškvařit sádlo, jak škvařit sádlo, jak vyškvařit sádlo, sádlo, domácí sádlo recept, recept na škvaření sádla, škvařené sádlo, škvařené sádlo recept, jak vyškvařit domácí sádlo, skvaření domaciho sadla, sádlo se škvarkama, jak uchovat sádlo, jak na škvaření sádla, postup při škvaření sádla, jak se dela sadlo, správné škvaření sádla, jak dlouho škvařit sádlo

Suroviny:
sádlo, sůl,

Přidat fotografie receptu