Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládová poleva od cukrářky

Univerzální domácí čokoládová poleva najde skvělé uplatnění při polévání moučníků, dortů i cukroví. Díky vodní lázni bude čokoládová poleva hladká, jemná a lesklá.

Hodnocení receptu je 4,8 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hela22

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 811 kJ /
2 106 kcal
Bílkoviny16,60 g
Tuky184,60 g
Vláknina21,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 317 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy83,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodní lázní rozehřejeme tuk, přidáme nalámanou čokoládu a prosáté kakao. Krok 2: Vše důkladně promícháme do rozpuštění čokolády - nevaříme. Krok 3: Poleva je hodně řídká, přendáme ji do misky vhodné do mikrovlnné trouby, chvíli necháme chladnout a hned zdobíme. Krok 4: Když začne poleva tuhnout a je moc hustá, dáme ji na pár vteřin do mikrovlnné trouby. Krok 5: Do této polevy zásadně nedáváme cukr. Je výborná na drobné cukroví, které přímo do čokolády vrchem namáčíme.

TIP: Jak péct podle kalendáře vánočního pečení

Zveřejněno 17. 10. 2009

Poznámka autorky hela22

Poleva je krásně lesklá a je jí hodně. Dá se zmrazit a použít znovu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládová poleva od cukrářky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVRj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládová poleva od cukrářky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVRj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Dajda: Ano, i já jsem používala Ivu běžně. Nevím, jestli byla za minulého režimu také tak nezdravá nebo se to zhoršilo až teď, kdy už nejsou tak přísné normy. Každopádně z Hery je poleva moc dobrá! Ať se vám daří každý plech:-K

Lucky Dana: Dříve se poleva z čokolády na vaření a ztuženého tuku dělala běžně, často se také přidávaly čokoládové kaštany. Je opravdu výborná. Dneska mám na dorty raději ganache z čokolády a smetany, ale na cukroví bych dala přednost právě této polevě.
Všechno nejlepší. :-K

Dobrý den, dámy a páni, čtu tady pohoršování se nad receptem. Ale myslím, že nemáte pravdu. Jednak ztužený tuk je i Hera, která spolu s Ceresem mají výborná hodnocení jako nezávadné rostlinné tuky. Ostatní tuky jsou opravdu palmové a strašné, také bych je nepoužila! A pokud se dodrží přesný poměr a postup, tak je to nejlepší poleva, na kterou jsem za 40 let pečení vánočního cukroví narazila. Musí se nechat trošku zchladnout a pak se s ní výborně pracuje a je nádherně lesklá. Oceňuji hlavně to, že je bez cukru a přitom je sladká.Takže jestli se vám nepovedla, není to vina receptu, zkuste ji znovu. Ať se vám podaří! :yes:

Já používám na vaření klasicky Orion na vaření z Penny www.letakomat.cz/penny-market/ctvrtecnik-od-ctvrtka-10-10-2019/?page=10 tuhle měli za 14 Kč, tak jsem brala do zásoby.

přijde mi škoda cukroví kazit palmáčem. já na namáčení jen ve vodní lázni rozpustila kvalitní čokoládu na vaření, a nic nepřidávala.

Dneska Jsem vyzkoušela, je vynikající, krásně se leskne a je jí opravdu hodně. A hlavně není přeslazená Doporučuji.:yes:

Jar. Kratochvílová 15. 12. 2017 14:24
Dávám dvě čokolády na půl tuku, skořici, kakao a lžíci smetany

:no::no::no::no::no::no::no::no::no::-//:-//:-//:-//:-//

Tak já jsem právě udělala a protože se mi opravdu nezdálo to množství ztuženého tuku a na jednu stogramovou čokoládu, tak jsem tuk ubrala a výsledek byl stejně katastrofa. Hodně řídké a chutnalo to po "umělé hmotě". :-(( Ale několik kousků jsem tím stejně ozdobila, ale fakt to není dobré. Tímhle si přece nebudu kazit pracně a poctivě upečené cukroví. Vyhodila jsem to. A nakonec ty co jsem už tou hmotou natřela, se stejně po uschnutí polevy nelesknou. Asi paní cukrářka své výtvory pak neochutnává. A jestli se tímto zdobí cukroví, nebo zákusky, co potom prodávají v cukrárnách, tak chudáci lidi. Lepší je koupit dobrou a kvalitní čokoládu a rozpustit a přidat jenom kousek ztuženého tuku, aby měla směs dobrou konzistenci k použití. :no:

Suzymon: Moje kamarádka, která peče na zakázku mi doporučila toto: na 250 g tuku 5 stogramových čokolád. Vyjde mi to na celé vánoční pečení.

když dělám čoko. polevu, tak dávám 100 g čokolády na vaření a kousek ztuženého tuku (podle toho, jak chci hustou či řídkou ... ale stačí toho tuku opravdu kousek) ... nerozpouštím nad vodní lázní, ale jen v rendlíku nad malým hořáčkem sporáku a za stálého míchání - je to rychlé, nenacáká do čokolády voda a nic se nesrazí ani nespálí :-) ... taky jsem podlehla tomu, že ztužený tuk není dobrý a několikrát jsem použila máslo - musí se ho dát víc, jinak je poleva hustá - není to úplně ono, ale nevadí mi to :-) ... chci zkusit i čokoládu rozpustit se smetanou, ale ještě k tomu nedošlo ... jento recept mě dost zarazil ;-( ... nepoužila bych ho

Vítková 26. 5. 2017 09:43
Proboha, kdo dneska ještě používá ztuženej tuk? :-((

Vítková: Já a proč né????

Zobrazit 5 starších odpovědí

Vítklvá 22. 4. 2017 10:26
Recept je děsivý. Ztužený tuk by snad už dneska nikdo neměl používat. Zkuste vodní lázeň, kvalitní čokoládu a vysokoprocentní smetanu ke šlhání. Hustotu ladím podle potřeby změnou poměru iingrediencí :)

Ano pokud nemáme někoho rádi a chceme mu ublížit nečht použijme tuto polevu se ztuženým tukem... vždyt je tolik zdravějších možností... vzít RAW kakao, bambucké máslo, nebo kokosový tuk zamíchat a je to zahřát nebo zchladit, jen při tom přemýšlet ...

Mirek:
...a pokud máte někoho opravdu, ale opravdu rádi, tak mu v rámci jarní očisty a velikonočního půstu nepodáte ani skývu suchého chleba, že;-):-):-D
***
Už od prvního pohledu na suroviny se mi z poměru tuk : čokoláda+kakao neudělalo dobře:-((
Dělávám občas cosi podobného, ALE V OPAČNÉM POMĚRU:-K
No, tomuto receptu by spíše slušel název: "Čokoládová poleva od hamižné cukrářky" :-D:-D:-D

Zobrazit 4 starší odpovědi

ráda vyzkouším:-K

Poleva je úžasná, každému se povedla. V receptu jsem se špatně vyjádřila k postupu. Poleva je po zpracování pravdu hodně řídká, necháme ji yychladnout na potřebnou konzistenci. Cukroví namáčíme shora přímo do polevy, na dorty, moučníky nalijeme a uhladíme. Poleva rychle tuhne, takže na každé další použití vložíme ve skleněné misce do MT a vlníme asi 20 vteřin a pokračujeme ve zdobení.
Nevím, jak se někomu nemůže takhle jednoduchá poleva povést.

To je poleva od profesionálky? Se ztuženým tukem a nesmyslným poměrem surovin? Kde to žijeme...:-((?

Hrůza teče mi to, mám pokazenou buchtu

Muze byt i maslo?dekuji

jaroslafkol 15. 12. 2013 21:11
Zdá se mi tam hodně tuku a málo čokolády, nechceme přece mít cukroví namazáno sádlem.Proto bych dal víc čokolády, kakaa, popř.cukru.

jaroslafkol: <3<3:-)

?? není někde chyba?? př i 250g tuku a 100g čokolády je to naprosto nefunkčí;-( osvědčený poměr tuk/čokoláda 50g/100g

povedla se...diky

Klariska: Ano, je to můj recept, doporučuji přečíst nevěřícím Tomášům a Milanovi

Můžu použít tuk Ceres soft? U nás jiný 100% tuk nemají.

Vynikajici , dekuji :yes:

Super,dík

Používám téměř stejnou, jen bez kakaa:yes: Na cukroví také používám poze roztopenou čokoládu:yes:
Malá vychytávka pro polevu na dorty - aby při krájení nepraskala - přidáme máslo. Čokoládová poleva pouze s tukem - 100% pokrmovým při krájení dortu nepěkně praská.;-)

včera jsem použila tuto polevu va Vosí dort a musím jen pochválit...výborně se s ní pracuje :yes:. Jen jsem trochu přisladila, i když Hella píše, že ji zásadně nesladíme ;-)+1

no jo, ale jak poznám, že už je ta správná na to polévání.

Tato poleva je fakt výborná,hlavně na cukroví.Dělám jí už roky stejně jen kakaa dávám 50 g a když s ní polévám řezy,tak krájím teplým nožem.:yes:+11

marunda, poleva musí mať správnu hustotu : nesmieš ju mať riedku, lebo by stiekla a vsiakala do korpusu, a nesmie byť veľmi tuhá, zle sa rozotrie. A ak do nej pridáš 1 lyžicu oleja, tak bude nielen lesklá, ale aj výborne sa krájať.

Helo, když to bude na dort, ztuhne trochu ta poleva? Já jen, aby se mi do toho korpusu moc nevsákla. Ale zase potřebuju, aby mi i malinko ztuhla, asi jo, když tam je ta omega. A jestli po ztuhnutí ta poleva nepraská, když se pak krájí. Díky moc za odpověď

Jano, bílá není, naopak je hodně tmavá a prostě skvělá. Jinou už nedělám. Je ideální na drobné cukroví.

já zas dělám právě jenom z tuku a čokolády - kolik čokolády tak 1/2 tuku - klidně i víc. ale vidím, že tady je toho tuku hodně, ale zase je tam to kakao, které tomu dá barvičku, a vypadá moc pěkně.

Tak to já taky musím zkusit. Dělám to vlastně stejně, jen nedávám čokoládu, ale kakao a cukr. Jen se chci zeptat, není to pak z toho tuku bílé? Já ho nedávám tolik a ještě snad..hodí se i do formiček? Díky, Helenko, pokud budeš mít čas odpovědět;-)

hosta: Děkuji a hezký den.

Zobrazit 4 starší odpovědi

:-O Děkuju, jsem nový důchodce a manželka ještě, chhudera, pracuje. A já pečšu na Vánoce a nějak jsem si nemohl vzpomenout kolik čeho tam vrazit.:-K

Drobek: Drobečku, :yes: jsi hvězda ! Pomoc manželce s pečením se jen tak nevidí. Držím palce, ať se vše povede, když nebude vše dokonalé, nic se nestane.

Doteraz som robila polevu buď šokoládovú ( čokoláda, 100%-ný tuk + lyžica oleja ) alebo kakaovú. Teraz som to skúsila podľa toho receptu a je to super. Za bodík :yes:;-)

Tématické fráze:
čokoládová poleva, cokoladova poleva recept, cokoladova poleva na dort, lesklá čokoládová poleva, cokoladova poleva na cukrovi, poleva z čokolády na vaření, poleva z čokolády recept, příprava čokoládové polevy, poleva na cukroví z čokolády na vaření, cokoladova poleva z cokolady, poleva z bílé čokolády recept, čokoládová poleva lesklá, čokoládová poleva z čokolády na vaření, poleva z bílé čokolády, poleva cokoladova, poleva z cokolady, čokoládová poleva na dorty, poleva na dort, bílá poleva na dort, lesklá čokoládová poleva recept

Suroviny:
tuk ztužený, čokoláda na vaření, kakao

Přidat fotografie receptu