Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kardinálův řez

Kardinálovy řezy si zamiluje každý. Příprava je jednoduchá a výsledný efekt nepřekonatelný. Dezert ze dvou příjemně vláčných těst, naplněný šlehačkou a vrstvou ovoce, před podáváním dobře vychladíme a jemně pocukrujeme.

Hodnocení receptu je 5,0 (149×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iljusa Iljusa

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby chlazení

90 min (70 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 2 plechy

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 930 kJ /
4 285 kcal
Bílkoviny79,08 g
Tuky267,22 g
Vláknina2,40 g
Cholesterol 2,12 g
Sodík 931 mg
Sůl2,58 g
Sacharidy389,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sněhové těsto: Z bílků ušleháme sníh, do kterého postupně přidáváme cukr. Těsto je hotové, když tvoří špičky. Krok 2: Piškotové těsto: Celá vajíčka, žloutky a cukr šleháme do husté pěny a poté zlehka vmícháme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva. Krok 3: Sněhové těsto dáme do sáčku, to samé uděláme s piškotovým těstem. Na plech s pečicím papírem nastříkáme ze sněhové hmoty 5 čar dlouhých cca 30 cm, s rozestupem cca 4 cm. Krok 4: Pak piškotovým těstem vyplníme vzniklé mezery. Tento postup provedeme i na druhý připravený plech s pečicím papírem, tudíž máme připravené na pečení 2 pláty těsta. Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 180 °C přibližně 10 minut dorůžova. Krok 6: Pláty těsta necháme vychladnout a přeneseme je na čistý pečicí papír. Krok 7: První plát potřeme vrstvou ušlehané šlehačky, poklademe ovocem, dáme opět vrstvu šlehačky a přiklopíme druhým plátem těsta. Krok 8: Jemně přitlačíme. Necháme vychladit alespoň 2 hodiny. Krok 9: Jemně pocukrujeme. Na závěr ještě jednotlivé porce můžeme zdobit šlehačkou.

Zveřejněno 18. 10. 2009

Poznámka autorky Iljusa

Použila jsem pečicí papír - 2 ks, na který jsem narýsovala čáry s přesným rozestupem, abych obě "placky" měla stejné.

Nyní se ke mně dostala informace od mé známé, že se jí upečená placka přilepila a nešla sundat. Kdo není si jistý, raději pečicí papír jemně pomaže olejem.

Na internetu jsem viděla tento moučník bez ovoce, placky byly potřeny marmeládou - také to vypadalo velmi chutně ;-)

Příprava vypadá složitě, ale není ! Zdroj: internet - mimibazar.cz a další .....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kardinálův řez

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7x2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kardinálův řez

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7x2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (147)

Najobľúbenejší múčnik našej rodiny, pečiem vždy na sviatočné príležitosti. Vyzerá skvele, chutí skvele. Dávam pol litra šľahačky so stužovačom, nedávam kompót, ale obyčajne džem marhuľový, posledne z arónie. Pred plnením pláty rozrežem po dĺžke, papier rozstrihnem, otočím a zlúpnem - lepšie sa s plátmi takto manipuluje.
A spomínam na Iljušu.

Jen rada,sněhového těsta i piškotového je vždy dostatek ,když se dobře vyšlehá. Co se týče šlehačky, vždy jsem používal od ramy,byla kvalitní. Už se nevyrábí ,tak přidám do dvou šlehaček jeden ztužovač. Jinak jsem dělal už více jak 10x a vždy úspěch. Je vynikající.😉👍

magdalenka: šlehejte starší šlehačku, ne čerstvou...

Hm, až na to, že si člověk si musí dávat pozor na to, že piškotového těsta je pouze na 1 plech, kdežto sněhového na oba plechy. Takové záludnost by zde nemusely být....

Klára Parmová 12. 11. 2017 15:40
Dobrý den, nebylo by jednodušší upéct 1 placku ze sněhového a 1 z piškotového těsta a pak to jen navrstvit na sebe? Přijde mi to jednodušší než se s tím patlat střídavě na plech. A výsledek pak bude podobný, ne?

Klára Parmová:
No, jednodušší by to bylo, to jo...:-8
Pominu-li, že když se dílo vydaří tak Kardinalschnitten jsou i oku lahodící, tak se obávám, že jste je zatím ještě neokoštovala...:-):-)

Zobrazit starší odpověď

Vynikající, v 15.00 rozkrájeno v 21.30 snědeno. A to ještě byly chlebíčky a grilované maso. Taky jsem měla obavy jak to dopadne, ale jen se po nich zaprášilo. Ještě jsem mandarinky proložila malinami a bylo to moc dobré. Takže obavy stranou a pusťte se do pečení, výsledek opravdu stojí za to.:yes::yes::yes::-)

Marie Nieslaniková 24. 7. 2016 19:42
Máp pár připomínek,peču tento zákusek už dlouho je to u mně v rodině "top" recept.Papír nevymazuji,než začnu péct,ušehám si 40 proc.šlehačku-živočišnou,jak se ušlehá,peču.Dávám vejce podle velikosti,malých víc,velkých méně,jinak zákusek asi pro 9 lidí.Než si moje dcera udělá makeup,já mám hotovo...nic není na tom složité a výsledek neskutečná mňamka...asi za 20-30 min i s pečením...

Kikis:no.... aj ja som to tak mala , zakryla som to alobalom a este piekla, ale aj tak to snehove cesto bolo v strede makke. Neviem, ci to tak ma byt alebo som ho mala vysoke. :)Inak na chut to bolo dobre .












Vladimíra 17. 11. 2015 00:02
Musím ale dodat, že to trápení se vyplatilo, nic lepšího jsem nikdy nejedla a celá rodina si pochutnala.:yes:

Luxusní! Dělala jsem z poloviční dávky a bylo z toho 5 porcí. Neměla jsem žádný problém sundat z papíru. Velmi rychlé a lahodné. Moc jsme si pochutnali. Akorát jsem tam nedala mandarinky, ale domácí rozvařené maliny s cukrem.

Vladimíra : Skúste namiesto papiera používať teflónovú fóliu.;-);-)

Vladimíra 8. 11. 2015 21:58
Předem musím napsat, že jsem zkušená cukrářka a pečení mě baví, ale za 1. piškotového těsta je málo, musela jsem přidělávat!!:no: za 2. oba papíry jsem vytřela olejem, stejnak jsem to sundala po pruzích dolů, takže se mi to rozpadlo- u toho jsem se dost natrápila a na nový papír ani nepřenesla, jen zpět rovnou na plech. A to jsem dost trpělivý člověk. Příště místo toho upeču roládu se šlehačkou a mandarinkami, vyjde to podle mě nastejno akorát tam nebude to sněhové těsto. :-S

no tak uvidím.....

Je to nejlepší moučník, jaký jsem kdy ochutnala. ;-);-);-):yes:106.:yes:

Take dnes vyzkousim, akorat jsem koupila tu ramu Cremefine a ma 12%:-O nejsem si jista, jestli ji vysleham?

haolza: Hmotu stříkáme rovnou na pečicí papír - viz obrázek. ;-)

Obě placky jsou dělané tak, že je piškotová vrstva na piškotu,nebo jako šachovnice?

Dnes jsme pekla poprvé, jsou v lednici a chladí se, doufám, že zítra budou všichni valit očka.....akorát jsem musela lehce improvizovat....mandarinky se sice koupily, ale domů jsme je nedovezli:-//,tak jsem dala kompotované broskve nakrájené na plátky;-)......:-K

magdalenka:úplně asi mimo---píšete že jste dala džem z josty---nemohla byste mi dát recept? ta naše už je zase obtěžkána a zatím jsem jen mrazila..džem bych ráda..jak to udělat?pokud odpovíte--díky-:-?:yes:

Acraj: samozrejme, perfektné je to s pravou šľahačkou + stužovač, ale v poslednej dobe kupujem rastlinnú šľahačku, krásne drží tvar. Čím dlhšie šľahám, tým je tuhšia. Kupujem hlavne kvôli tomu, že "pravá" ma už zradila, nedala si vyšľahať, aj keď bola v záruke.

magdalenka: Doufám, že šlehačka ušlehaná ze smetany....:yes:

Martina: Milá Martino, pokud jste začátečník, tak jste si asi vzala moc velké sousto.;-) Ale jedna rada pro každý případ: Plechy ani papír se nemažou olejem, ale máslem. V případě papíru a piškotového těsta se mi osvědčilo potřít papír tuhým máslem.
Dřív,dokud se ještě nepeklo na papíru, používala jsem osvědčený fígl starých kuchařek:
1. Formu jsem potřela rozpuštěným máslem, dala na chvíli do chladu (do lednice), pak vymazala ještě jednou a vysypala polohrubou moukou.
2. Po upečení jsem rozhodně moučník hned nevyklápěla. Dala jsme formu třeba na hrnec, aby k ní mohl zespodu vzduch a přikryla čistou utěrkou. Těsto se časem odchlíplo od stěn a dobře vyklopilo. Horké se může přetrhnout. Dnes používám ještě u bábovky, kam žádný pečící papír strčit nemůžete.:-))

Vyhodila jsem to do koše:-// Asi zůstanu u buchet ze sáčku. Pro začátečníky nedoporučuji. Nepodařilo se mi vyšlehat těsto. Prilepilo se na papír (i když jsem pomazala olejem) nakonec z toho zbyla ne vzhledná placka.

Sonina D. 9. 3. 2014 11:35
Tím žejsem tu Vaší šlehačku nesehnala :-//:-//.. tak jsem dala na placku vyšlehaný pudink na to ovoce a nahoru směs tvarohu a zakysané smetany...bylo to výborné..:-):-)

:yes::-)):yes::-O:yes:

:yes: :-)) :yes:

:yes: :-)) :yes:

Najlepší múčnik - u nás vedie!
Robím z 10 vajec, do žĺtkovej masy len 60 g múky. Nedávam kompót, ale pikantný džem z josty, šľahačku rastlinnú.:yes:

Právě je mám v troubě;-)Dělám je dnes podruhé:yes:Já měla dneska naopak tolik žloutkového těsta, že jsem musela dát ještě znovu navrch na pruhy, tentokrát jsem si dala záležet na vyšlehání vajec s cukrem;-)opravdu na tom záleží;-)Máte tak objemově tolik žlotkového těsta jako bílkového:yes:

Tak dobre ,ze jsem delal behem tydne dvakrat :yes:

Tématické fráze:
kardinálovy řezy, kardinalove rezy, recept na kardinalove rezy, kardinálovy řezy recept, kardinálské řezy, kardinálovi řezy, recepty moučník kardinálské řezy, top recepty řezy, recept na kardinálovy řezy, piškotové těsto recept, kardinalove rezy recept, výborné řezy ke slavnostní příležitosti, kardinálský řez, kardinálské řezy recept, řezy se šlehačkou, recept kardinalske rezy, rez, kardynálovy řezy, kardinálovo řezy, zákusek kardinál

Suroviny:
vejce, žloutek, cukr krupice, mouka hladká, prášek do pečiva, bílek, cukr krupice, smetana ke šlehání, mandarinky sterilované, šlehačka

Přidat fotografie receptu