Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto na perníčky

Medové perníčky různých tvarů a ozdobené bílkovou polevou nesmí na sváteční tabuli chybět. Při jejich pečení můžeme zapojit i ty nejmenší, kterým při jejich vykrajování budou zářit oči radostí.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janatka janatka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 236 kJ /
3 641 kcal
Bílkoviny104,62 g
Tuky36,51 g
Vláknina21,10 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 3,69 g
Sůl0,76 g
Sacharidy713,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hladkou mouku promícháme se sodou. Přidáme moučkový cukr, med, sádlo, vejce, skořici a prášek do perník. Vypracujeme těsto a necháme ho 24 hodin odpočinout. Krok 2: Na druhý den těsto rozválíme na 4 až 5 mm silnou placku, vykrajovačkami nebo nožem vykrájíme požadované tvary. Krok 3: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a vyskládáme jednotlivé perníčky. Krok 4: Před vložením do trouby potřeme každý perníček směsí celého vejce rozšlehaného v malém množství vody. Pečeme zhruba 10-15 minut. Krok 5: Po upečení znovu perníčky potřeme vejcem, aby získaly pěkný lesk. Krok 6: Jednotlivé kousky ozdobíme polevou ušlehanou pěkně do husta z 1 bílku (váží cca 30 g) a dvakrát přesátého moučkového cukru (asi 150 g). Krok 7: Nanášíme kornoutkem nebo mikrotenovým sáčkem.

TIP: Jak plnit cukrářský sáček?

Zveřejněno 4. 11. 2009

Poznámka autorky janatka

Toto je originální recept v časopise,který jsem si včera koupila-Knihovnička recepty (perníčky,medovníčky) http://www.e-knihovnicka.cz/

Dala jsem všechno do pekárny a krásně se to tam udělalo.

Nádherně se pracuje s těstem druhý den.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Těsto na perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E80K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Těsto na perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E80K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Vydra:Tak já je mám upečené a krásně měkkoučké!!;-)

Takze letos opet tyto:)
K testu - ja mam vzdy problem to vubec zpracovat do koule ( v ruce), je to na zacatku desna drobenka, ale pak je to pekne tuzsi testo s leskem. Letos jsem nemela tekuty med, ale pastovany, to jsem si dala.
Po upeceni jsou krasne mekke, do hodiny jsou jak sutr a nejak se jim venku nechce zvlhnout . Asi na ne pustim pokojovy zvlhcovac :)

Tohle těsto jsem nezkoušel, ale mám rád perníky velmi tvrdé, spíše bych řekl "keksy". Nemáte nějaký recept ???
Jestli ano, prosím poslat na ok1dda@framax.cz
Díky předem všem.
Franta

renatica:Nevím kde byla chyba,ale snad ta mouka co jsi použila méně váže na sebe tuk??!!!Stačí přisypat trošku mouky,podle toho jak se to spojuje.Opět máme letos to samé těsto a dělané v ruce a vše dobré,povedlo se.Ono nesmíš moc dlouho s těmi rukama v těstě hníst, teplo z ruk to otepluje a ono se to zahřívá.;-):-)

prosím vás kde jsem udělala chybu,..dala jsem všechno množství jako je v receptu,ale přijde mi to těsto strašně řídké. že bych to nměla málo propracovaný se mi nezdá :-( ale dělala jsem jen v ruce,prosím o radu ,..co nejrychleji ,. dala jsem ho do folie do ledničky snad trošku stuhne

Hera je pečení:-O :už jsi to vyzkoušel(a)???nepovedlo se ti to??přímo to je v časopise,který uvádím www.e-knihovnicka.cz/,pak dej vědět.

Hera je pečení 6. 12. 2012 21:18
sádlo??? blbost :-D

Vydra:jsem ráda,že dopadly dobře!!:-K

Konečně nemám perníčky po upečení jak šutr. :-)
Za týden podrobím testu polevu.

hanahcotton::-Kvůbec mi nevadí reakce na odpovědi a úplně s tebou souhlasím!!!

Martina:Martino koření do perníku a prášek do perníku není totéž ;-)Takže pokud je v receptu koření do perníku, tak tam opravdu patří koření;-)Na vyskočení už tam je soda, takže prášek do perníku by z toho mohl udělat pěkně nevzhledné tvary ;-)

Doufám, že autorce nevadí, že jsem odpověděla na otázku :-K

ahojky muzu misto pernikoveho koreni dat prasek do perniku?

tak nevím co jsem udělala špatně ale mě to v pekárně vůbec nešlo zadělat musela jsem ho hodit na vál a přidat mlíko a heru...

mirca75:::Jsou pevné a nejsou ostré jako jiné,myslím si ,že už mi to vydží na pořád,nojo ti chlapi,ale pak když mají něco na stole dobrého ,tak to neremcají,viď????Manžel mi naštěstí do toho nemluví.Kuchyň je prý moje království.:-))Jana Remková:::to je fajn to slyšet ,je to pěkné ,když se to uchytí jen takových více receptů,viď??Po internetu se jich najde ,já jinde snad už ani nehladám a tady se mi líbí hlavně ,že je to krásně popsané a vyfocené,jak to vypadá ,vdyžť i oči jedí,:-)nemám pravdu???Přidám fotku jak děcka zdobily perníkovou chaloupku,je to už z těch formiček co jsem si objednala.

Tak Iveto, už jsem si všimla, že i tento tvůj recept někdo vložil do WORDU a už běží po internetu, jako moje chlebové placky. Gratuluji!;-)

Tématické fráze:
těsto na perníky, recept na perníkové těsto, perníčkové těsto, perníkové těsto, vykrajovátka na perničky, knihovnička recepty perníčky, perníčková poleva, perníky těsto, formičky na perníčky, testo na vanocni pernik, pernicky a medovnicky, perníkové těsto recept, těsto na perníčky v pekárně, těsto na vánoční perníky, česke formičky, vykrajovátka perníková chaloupka, zdobení vánočních perníčků, vánoční perníčky recept, vykrajovačky na perníčky, knihovnicka recepty pernicky a medovnicky

Suroviny:
mouka hladká výběrová, cukr moučkový, med, sádlo, vejce, skořice, soda jedlá, prášek do perníku, bílek, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu