Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční perníčky

Voňavé perníčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Ať už je necháte jen tak, nebo je bohatě ozdobíte, vždy se po nich zapráší. Díky sádlu vydrží dlouho vláčné, ale nemusíte se bát, že by bylo v těstu cítit.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cardanka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 10 min + doba odležení těsta a bez doby zdobení

60 min (50 min příprava + 10 min tepelná úprava, + doba odležení těsta a bez doby zdobení)

Suroviny pro 60 kusů

60kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 056 kJ /
5 272 kcal
Bílkoviny122,74 g
Tuky100,33 g
Vláknina19,50 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 578 mg
Sůl1,18 g
Sacharidy959,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme vejce, med a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme těsto. Může se zdát, že těsto nepojí, ale zdání klame, těsto musíme zpracovávat tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí. Krok 2: Zpracované těsto necháme odležet do druhého dne, nebo s ním můžeme pracovat i po 2 hodinách odležených v chladu. Krok 3: Včas zapneme troubu na 170 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Z těsta vyválíme plát, vykrájíme z něj požadované tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C cca 8-10 minut. Po upečení ještě teplé perníčky potřeme v tenké vrstvě rozšlehaným vejcem, získají tak pěknou zlatavou barvu. Krok 6: Bílkovou polevu připravíme takto: 3x jemně prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem a přidáme 2-3 kapky citronové šťávy. Hotová poleva by se měla táhnout, přikryjeme ji mokrou utěrkou a necháme 15-20 minut odležet. Krok 7: Poté zkusíme zda je poleva v požadované konzistenci, pokud je řídká, přidáme cukr, pokud se nám zdá příliš hustá, přidáme ještě pár kapek citronu. Krok 8: Polevou nazdobíme vychladlé perníčky podle své fantazie.

TIP: Desatero: Perníčky - odpovědi na otázky

Zveřejněno 5. 11. 2009

Poznámka autorky cardanka

Pokud nespěcháme, zdobíme perníčky až druhý den. Poleva pak na nich lépe drží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K1Lz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K1Lz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Perníčky nám moc chutnali. Jen jsem je nezdobila:-)

Tak jsem zadělala těsto a zítra budu péct. Dobře se s ním pracuje, všechny ingredience jsou akorát, těsto je vláčné,myslím, že se bude i dobře vyvalovat a krásně voní, už se těším na hotové perníčky. Děkuji za recept. Dělala jsem z žitné mouky a místo cukru moučkového jsem použila třtinový, aby byly zdravější ;-)

zaděláno,termomix mi užasně pomáhá.Těsto dobré jsem zvědavá nn hotový výrobek:-p

smielinka 23. 11. 2014 10:56
Můžu se zeptat? Kdy mám potřít citronovou polevou perníčky?
Hned po upečení? Po týdnu ?
Peču je poprvé tak děkuji za odpověď. :-)

Alice:Ano, hodně silné, jinak budou tvrdé.

Tereza:Uchování perníčku je možné na balkoně, ale přikrýt, aby nezmrzly.

Ahojky, mám dotaz. Kde perníčky uchovávat, aby neztrvdly? děkujii za radu :-)

No, já to skusím.Vypadá to dobře:-))

tak doufám že se mi povedou jinak taky zkusím podle komentářů nemají chybu
:yes::-)

perníky jsem ted dodělala a těsto výborné

jak tlusté má být rozválené těsto??

Sou dobrý?:-p

Akorat delam testo :) Doufám že se mi to povede ;-)

Není chyba v receptu ? Podle mně by mělo být 25 dkg tuku a ne 5. :-S

Tématické fráze:
pernicky recept, recept na pernicky, perníčky, recept pernicky, domácí perníčky, perníčky vánoce, recepty na perníčky, vánoční perníky, recepty na perníčky vánoční, perničky vánoce recept, jak se pečou perníčky, recepty perníčky, jak uchovávat perníčky, těsto na vánoční perníčky, perníčky z žitné mouky, jak uchovat perníčky, uchování perníčků, vánoční perníčky top recepty, perníčky recepty, top recepty perníčky

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, med, sádlo, vejce, prášek do perníku, vejce, cukr moučkový, bílek, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu