Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švédský koláč 2

Nejlepší koláče jsou ty, které jsou hotové za pár minut a zmizí rychlostí blesku. Tak přesně takový recept pro Vás mám. Výborné drobenkové těsto a vláčná tvarohová náplň, to je to, co hledáte pro dnešní pečení.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ruzena ruzena

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 102 kJ /
8 151 kcal
Bílkoviny205,29 g
Tuky277,68 g
Vláknina31,50 g
Cholesterol 1,56 g
Sodík 950 mg
Sůl2,69 g
Sacharidy1 191,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku přesejeme do mísy, přidáme cukr a prášek do pečiva. Vše dobře promícháme. Krok 2: Na vymazaný plech tukem nasypeme 2 hrnky směsi do tvaru koláče. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 3: Tvaroh vymícháme s cukrem, citronovou šťávou a vejci, přidáme mléko a oprané rozinky. Krok 4: Na drobenkové těsto nalijeme tvarohovou náplň a posypeme zbytkem suché směsi. Krok 5: Na povrch koláče klademe tenké plátky másla a dáme péci do trouby. Pečeme 30 minut, upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do koláče a po vytažení musí vyjít suchá.

TIP: Nejoblíbenější tvarohové koláče a řezy

Zveřejněno 7. 11. 2009

Poznámka autorky ruzena

Švédský koláč má výbornou chuť a jeho příprava je snadná. Tento recept mám z knihy Domácí moučník od p.Zdeny Kocourkové.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švédský koláč 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D18Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švédský koláč 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D18Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Tento koláč peču velmi často. Někdy poloviční dávku do koláčové formy (musíte mít ale vyšší koláčovou formu). A někdy (jako například dnes) na celý plech. Někdy mi zůstává sypká směs na dně plechu - je to tím, že tak nějak neodhadnu 2/3 množství. Každopádně tento koláč u nás milují všichni ... :yes:

Dnes jsem poprvé pekla tento koláč a musím říct, že je jednoduchý a přesto výborný, rychle mizí z plechu <3 Použila jsem tvarohy ve vaničce, mléka jsem dala méně a do tvarohové směsi jsem dala moučkový cukr... Másla mi zbyla menší půlka. Pekla jsem déle, než je uvedeno v receptu. Nedělala jsem naposled, je vážně luxusní

dělám také, tvarohový i jablečný, a někdo mi tu poradil, že je lepší ze sypkých surovin a másla udělat takovou drobenku, půl nasypat pod náplň a půl na, dělám to od té doby tak a žádné máslo se nikam nestrouhá, nikde nezbývá žádná mouka, je to perfektní:-)

Drazí, koláč peču již od mládí, tak sedmatřicet let a během té doby se výrobci tvarohu, na tom to vše stojí. Vychytala jsem tvaroh - Javornický tučný, s ostatními to není dobré. Pekáč jen vymazavam, nic jiného, Heru rozkrájíme až na vršek. Pravda, trocha mouky vždy na dně zůstane, ale není to tak strašné, peču ve staré el.troube zhora i zdola teplo asi 45 minut, až je takový zlatohnědý, ne spálený. Osobně ho ráda ještě teplý, takže prášek do pečiva cítit je, po schladnuti už ne, chladné na zemi na dlažbě, prikryty utěrkou, aby si udržel patřičnou vláčnost. Celá rodina ho celá léta miluje, dokonce i můj syn, který koláče nejí.

Přeji příjemné pečení:-K:-p

Tak jsem dnes zkusila....testo upeceny,ale silne citim kyprici prasek. Tvaroh prosim jaky? Totalne cely se mi to rozlilo a je z toho tvarohova kejda. Za me recept k prdu.:no:

Dnes jsem pekla podobny,jen do sypke smesi ještě dam vanilkovy cukr a citronovy cukr a spetku jedle sody,Pak ještě do tvarohu vanilkovy a citronovy cukr,1vanilkovv pudink a méně mleka protože davam vanickovy tvaroh a ten je ridsi.Recept je super,:-K:yes:

Tuk (1 Hera) se musí smíchat s moukou a ostatním v drobenku,
polovina se nasype dolu a druhá na tvaroh.
Plech se nevymazává ani nevysypává..
Peču už léta.

Děvčata maslo pridejte do sypke směsi a spodni dil obarvěte kakaem je to luxus:-)

Hosnedlova 3. 8. 2014 19:54
Já radím všem co koláč pečou aby na dno pekáče nebo formy silně vymazané máslem přidali strouhanku, pak je to krásně do růžova upečene.já osobně cukru dávám také méně;-)

Buchta je moc dobrá:-p, přidala jsem fotky té své i když se trochu liší v přísadách :-O(dávám méně mléka a zase navíc tam mám pudingový prášek). Ale jinak jsou buchtičky stejné. Takže bod :yes:

Mám lepší variantu.Z celého másla,mouky,cukru a prášku do pečiva udělám posypku.Jednu polovinu dám na dno,zaleju tvarohovou náplní a zbytkem posypu vrch.Buchta je hodně mokrá .Máme ji moc rádi a vždy se po ní zapráší.

No to jsem ráda,že se na to přišlo,čím to asi je,:-))i když,já jsem pekáč vůbec nevymazávala,pekla jsem na pečícím papíře:-8,což je na fotce viditelné:-))

Všem děkuji za vysvětlení. Podívám se na podobný recept a určitě ho vyzkouším. Někdy stačí přidat nebo něčeho přidat. A jak píše Janička, dno pekáče pořádně vymazat máslem:yes:

Jiřička 9. 11. 2009 14:28
Ahoj všem,
tento koláč znám a pekla jsem ho již několikrát. Na poprvé byl výborný a celý upečený. Protože rodině moc chutnal tak jsem si to za týden zopakovala a stalo se mi to co Haně. Na dně byla mouka (upražená). Dlouho jsem přemýšlela proč a přišla jsem na to. Musí se dno důkladně vymazat máslem (Herou). Dnes, když ho peču dám tuk do mrazáku a pak jej na hrubém struhadle nastrouhám a pěkně ho na dně pekáče urovnám a pak na něj dám suchou směs atd. Hezké odpoledne J. :-):-):-)

Hano (neregistrovaný/á)já jsem pekla koláč přesně podle návodu a můžu říct,že jsem ho měla úplně v pořádku upečený.Nevím,čím to může být,možná teplotou při pečení,je psáno,že se má dát do mírně vyhřáté trouby,no a já mám plynovou troubu a pekla jsem ho i při mírné teplotě,proto jsem ani nepsala při jaké teplotě se peče,protože každý má jinou troubu a jinak každýmu peče.Na fotce je vidět,že ho mám normálně upečený a žádná mouka mi na plechu nezbyla.Taky jsem měla obavu,ale dopadlo to dobře,jen na povrch jsem dala opravdu celé máslo,jak píšeš i ty.;-)Jen jsem nedávala rozinky-manžel je nejí.;-)

Hani, zkus koláč, který je zde přidán, jako podobný. Tam jde celá Hera. Třeba se ti bude dařit lépe. Mi to taky dělalo u nějakého suchého koláče a ten "podobný" recept se zadařil. Proto jsou zde podobné recepty. Někdy jen maličkost ho může změnit na něco jiného;-)

Mám tento recept již několik let. Jenomže po upečení mi zůstává na pechu sypká směs. I když je koláč upečený, při krájení je na dně sypká směs. Když něchci mít na dně sypkou směs, tak musím dát na vrch celé máslo. Pochopitelně plátky másla. Když koláč nechám v troubě delší dobu péct, tak zespodu hoří. Jak to děláte vy? Nechce se mi věřit, že tyhle problémy mám jenom já. PTala jsem se kámošky ai ji zůstává na dně sypká syrová směs. Koláš je dobrý, krásně voní, ale tá mouka ze spodu mi moc vadí. Děkuji. Hana B.

Růženko, díky za připomenutí, maminka tento koláč pekla již před 25.lety a recept se nenašel. Už mám uloženo a určitě brzy vyzkouším. Posílám osmý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

Děkuji za připomenutí. Úplně jsem na něj zapomněla. Je to skvostný koláč a rychlý. Dávám 7. bod :yes:

Holky děkuji za pochvalu:-))dnes jsem nevěděla,co upéct,tak jsem listovala tou knížkou a to mě padlo do oka a můžu říct,že je opravdu dobrý:-ptu knížku mám novou a je tam spousta pěkných receptíků:yes:akorát jsem nevěděla jak to dopadne,dělala jsem ho poprvé a trnula jsem,protože se vše nasype a nemíchá dohromady,ale dopadlo to dobře:-)):-)):-))

Zaujal mě Váš recept na koláč a rozhodla jsem se ho upéct je moc dobrý.:-)

Růženko, ve středu jsem zrovna tenhle pekla. Je fajn , tak posílám bod. :-p:yes:

Ten znám, je moc dobrý!! Růženko, ode mne+2;-)

Růženko, teda tím tvarohem se to tu dnes jen hemží. Ten můj co jsem ho dnes upekla a dala i na Topíky se nám jaksi v průběhu odpoledne pomalu odpařoval z tácku...
Tvarohem se nedá nic zkazit, zaručený bod ode mě.:-):-):-)

Tématické fráze:
švédský koláč, švédský sypaný koláč, švédský tvarohový koláč, švédský koláč recept, švédský koláč s tvarohem, švédský sypaný tvarohový koláč, recept na švédský koláč, švédský koláč na hrnky, recept švédský koláč, recepty svedsky kolac, jabkovy kolac, švédský koláč bez těsta, švédský, sypaný koláč s tvarohem, svecky kolač, koláč s herou, švédská buchta, švédský mandlový koláč, švédský mandlový dort, švédská buchta s tvarohem

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, prášek do pečiva, tvaroh měkký, vejce, cukr krupice, mléko, rozinky, šťáva citronová, máslo, tuk

Přidat fotografie receptu