Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek

Máte chuť na dobré sladké jídlo? Jablky vláčná a skořicí vonící žemlovka, zapečená se sněhovou čepicí tyto chutě určitě uspokojí. Recept je bez rozinek, ale kdo chce, může je do žemlovky přidat.

Hodnocení receptu je 4,9 (56×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bambula1

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 633 kJ /
868 kcal
Bílkoviny32,97 g
Tuky21,78 g
Vláknina11,70 g
Cholesterol 456 mg
Sodík 377 mg
Sůl0,83 g
Sacharidy129,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180-200 °C. Krok 2: Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky, v misce je smícháme se skořicovým cukrem a medem. V druhé misce smícháme mléko, skořicový cukr a žloutky. Krok 3: Pekáček dobře vymažeme máslem. Dno vymazaného pekáčku pokryjeme plátky veky, lehce a rychle namočenými v mléce (práci nám usnadní kuchyňská pinzeta nebo kleště). Krok 4: Na ně naskládáme jablka a opět namočenou veku. Vrstvíme do vypotřebování všech surovin, poslední vrstvou je namočená veka. Krok 5: Horní vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem a přikryjeme alobalem, pekáček vložíme do vyhřáté trouby. Krok 6: Pečeme asi 20–30 minut, než zezlátne horní vrstva. Mezitím z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 7: Poté pekáček vytáhneme a na žemlovku navršíme ušlehaný sníh. Krok 8: Pekáček vrátíme asi na 5 minut do trouby, než sníh zezlátne. Jíme teplé i studené.

TIP: Jak jednoduše a chutně připravit žemlovku

Zveřejněno 29. 11. 2009

Poznámka autora bambula1

Jablka do tohoto pokrmu dodají velké množství vlákniny, proto jich do žemlovky "nacpeme" co nejvíc.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K198

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K198

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Perfektní žemlovka, také přidávám ještě tvarohovou vrstvu, tak jak píše Bayta.

Byla výborná <3 Přidala jsem ještě tvaroh a do sněhu trochu cukru.

<3<3 výborné

:-)<3:yes::yes: pěkný, jednoduchý recept a hezké foto :-K

Super recept, jednoduchý, srozumitelný. Do bílků jsem přidala trochu cukru a je to mňamka.

Recept je O.K. a žemlovka byla skvělá. Manžel se dokonce ptal, jestli zůstane i na druhý den :-). Máte Jedničku s hvězdičkou. Mimochodem jsem do těch bílků přidala i trochu krystalu, aby to bylo hutnější. Ale to bylo asi všechno vylepšení.

Merylas: no mi.se hlavně nelíbí ta titulní fotka:omg:

Do sněhu bych zašlehala cukr, aby pak na povrchu byla vyšší soudržná sněhová vrstva, která neklesne.

Kackabek: :-Q:-Q:-Q no asi 7 let zpoždění...
Ale recept je podle mne napsán srozumitelně tak snad to dopadlo dobře:omg:

katka.kiki: nejspíš o dost pozdě, každopádně odpovídám... jde o to, že se žemlovka musí řádně propéct, pokud by se tam sníh strčil včetně jí, dost brzo by skončil černý... to je i důvod, proč se tam dává až potom... :-*

Je to klasický recept na žemlovku, takto ji dělám již léta a ještě přidávám ořechy. Ten sníh dávám také nahoru a je to skvělé ! Občas žemlovku obměním, přidám tvaroh, nebo na jablka dám uvařený vanilkový pudink. Někdy místo veky dám vánočku. Ve všech variantách je žemlovka skvělá ! Jen se mi moc nelíbí v tom videu provedení, mám raději pěkně vrstvy a nahoru rozprostřít sníh. Toto nevypadá moc esteticky , ale chuťově je jistě výborná. -:yes::yes:

Už jsem pekla dvakrát,je móóóc dobrá.A pro velký úspěch peču dnes po třetí....:-)
Moc děkuji za receptík,vrátila mě do dětských let.:-K:yes::yes::yes:

pralinka,bezinka 17. 1. 2018 23:05
Chce to buď menší pekáček, nebo víc surovin :-(

Mám dotaz - proč se ten sníh dává nahoru a nezamíchá (nebo nenavrství) se dovnitř? Žemlovku jsem naposledy dělala snad na základce, tak už si nepamatuji jak se dělá. Chci ji zítra vyzkoušet -tento recept mě zaujal. Děkuji za odpověď. ;-)

Poprvé když jsem dělala žemlovku měla velký ohlas takže dnes už podruhé ;-):yes: , všem doporučuji.

Tématické fráze:
žemlovka s jablky, žemlovka, zemlovka s tvarohem a jablky, žemlovka s jablky recept, zemlovka recept, babiččiny recepty jablková žemlovka, recept na žemlovku s jablky, recept na výbornou žemlovku, žemlovka s jablkama, recept zemlovka s jablky, recept na zemlovku, zemlovka s jablkami, recepty žemlovka, žemlovka z veky, recept žemlovka, žemlovka s jablky a sníh, výborná žemlovka s jablkama a tvarohem, vyborna zemlovka, recepty zemlovka s jablkama, babičina kuchařka

Suroviny:
veka, jablko, med, cukr skořice, mléko, žloutek, bílek, máslo

Přidat fotografie receptu