Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční štika zasněžená parmezánem

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 392 kJ /
1 050 kcal
Bílkoviny142,00 g
Tuky52,20 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 540 mg
Sodík 1,58 g
Sůl3,96 g
Sacharidy3,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Filety štiky opláchneme vodou, osušíme, osolíme a ze strany kde není kůže lehce posypeme červenou mletou paprikou. Krok 2: Na přepuštěném másle s trochou olivového oleje začneme lehce opékat. Během opékání vrchní stranu bez kůže posypeme trochou sýru Parmigiano-Reggiano. Po opečení filetu ze strany kde je kůže opatrně filety obrátíme a opékáme i druhou stranu. Lehce opět posypeme sýrem Parmigiano-Reggiano i stranu s kůží. Krok 3: Po upečení dáme na talíř a bohatě posypeme sýrem Parmigiano-Reggiano a dáme zapéct na 5 minut pod gril, buďto do trouby (vhodná a rychlá je mikrovlnná s grilem). Krok 4: Filety necháme ještě dojít 5 minut na talíři a podáváme o vánocích s bramborovým salátem a jinak třeba s bramborovou kaší, hranolky. Sýr Parmigiano-Reggiano lze nahradit sýrem Gran Moravia, což je sýr parmazánového typu české výroby.

Zveřejněno 8. 12. 2009

Poznámka autora Colombo65

Parmesan, (česky parmazán nebo parmezán) je sýr původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku.

Pravý italský parmezán se nazývá Parmigiano-Reggiano a je chráněnou značkou původu. Název parmezán se používá pro sýry ho napodobující.

Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 - 45 centimetrů a tloušťce 18 - 34 cm, které se nechají 15 - 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které se pohybuje od 1 roku do 3 let.

Parmesan se snadno rozpouští, používá se do polévek, omáček, do těstovin, jako posyp či se dá konzumovat samotný s vínem.

Solný roztok z parmezánu se používá i k výrobě další parmské speciality, krmí se jím prasata, ze kterých se pak vyrábí proslulá parmská šunka. Zdroj Wikipedie

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční štika zasněžená parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7o7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční štika zasněžená parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7o7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

V jednoduchosti je nejen krása, ale i chuť a vůně;-). :-!:-)):yes::yes::-K +6

Jani Parmigiano mají v Tescu(ale připrav se na vyšší cenu;-)) nebo nahraď českým Grand Moravia, který mají strouhaný i v Albertu.

Bibi, nevím, jak daleko máš do nějakého marketu, ale štika se sehnad dá i v tom našem vidlákově:-D Každopádně je to úžasná ryba, moc dobrá a recept vypadá moc dobře. Bohužel, vůbec neznám sýr Parmigiano-Reggiano:-O, ale to už je můj problém.:yes::yes:

Ottíku, krása nesmírná a ta chuť, ta musí být:-p:-!mám s tím receptem jeden problém, kde vzít tu štiku, když kolem mne není žádný rybář:-?Jedině, že bys mi jí ulovil ty sám, jako Vánoční dárek:-Dbodík letí za tebou:yes:

Setkala jsem se s názorem, že ryby se mají připravovat co nejjednodušším způsobem, aby vynikla jejich skutečná chuť. Ale sama to nedělám, i když ryby jsou mé nejoblíbenější, vždy se je snažím nějak vylepšit. Jen na pstruha používám pouze máslo, sůl a kmín. Za štiku zasněženou posílám bodík. :-):-p:yes:

Tématické fráze:
štika recept, štika recepty, štika na grilu, čím nahradit parmazán, recepty štika, recept štika, příprava štiky, top moravia kucharka, náhrada parmazánu, parmazán náhrada, rybi recepty stika, grand moravia výroba sýrů, štika obecná wikipedie, syr grand moravia, top moravia recepty, štika na másle, recepty ze štiky, štika s parmazánem, grand moravia parmazan, kucharka top moravia

Suroviny:
štika, sýr parmigiano-reggiano, ghee, sůl, olej olivový, paprika sušená sladká

Přidat fotografie receptu