Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bratislavský vánoční závin

Pracnější recept na (nejen) vánoční závin z kynutého těsta s makovou či ořechovou náplní si žádá více času na přípravu, ale odvděčí se vám lahodnou chutí. Netradiční potírání vaječným žloutkem a bílkem se zasycháním zajistí mramorování a lesk.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba odležení těsta

130 min (90 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba odležení těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie38 482 kJ /
9 198 kcal
Bílkoviny166,39 g
Tuky466,55 g
Vláknina71,74 g
Cholesterol 1,15 g
Sodík 806 mg
Sůl1,88 g
Sacharidy984,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky do náplní dáme s předstihem máčet do rumu (alespoň 2-3 hodiny předem). Krok 2: Droždí rozdrobíme do 2 lžic vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a promícháme. Necháme vzejít kvásek. Krok 3: Máslo nakrájíme na malé kostky a smícháme ho v míse s moukou. Přidáme kvásek, žloutky, sůl a zakysanou smetanu. Vypracujeme tužší těsto, které dáme do lednice odležet (nejlépe přes noc). Krok 4: Připravíme náplně. Na ořechovou náplň přivedeme mléko k varu a vmícháme všechny suroviny. Necháme vychladnout. Na makovou náplň přivedeme vodu k varu a vmícháme všechny suroviny na náplň. Necháme vychladnout. Krok 5: Těsto rozdělíme na dvě části a ty rozválíme na placky. Každou placku potřeme náplní a zavineme. Krok 6: Přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a necháme zaschnout, po 30 minutách potřeme bílkem. Po dalších 30 minutách propícháme párátkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu asi 30-40 minut. Střídavým potíráním vajíčkem a zasycháním získáme po upečení mramorovaní a lesk. Krok 7: Pokud máme více času, můžeme z těsta připravit bratislavské rohlíčky. Z těsta formujeme kuličky velké jako ořech, rozválíme na oválky 2-3 mm tenké a plníme zvolenou náplní na délku. Zavineme rohlíčky a ohneme rohy. Potíráme vajíčkem a pečeme jako závin (viz. výše).

TIP: Náplně do závinů a koláčků

Zveřejněno 17. 12. 2009

Poznámka autora magdalenka

Receptov na bratislavské rohlíky je viac, každá rodina si stráži svoj. Po dlhšom uležaní sú skvelé. Bez nich kedysi v Bratislave neboli sviatky.

Nejedná se o klasické kynuté těsto, samotné těsto je hutné a mastné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavský vánoční závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JyjJ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavský vánoční závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JyjJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (39)

Veronika.Hrozna: to je velká pocta pro autorku receptu:-8:yes:

Veronika.Hrozna: tesi ma.:-K

Já včera zadělala těsto, půl dávky, že vyzkouším udělala jsem náplně a připravila vše, na ráno. Ráno jsem zavinula a pekla. vyšly dvě středně veliké nohavice, velice dobře se válelo, nic nelepilo! Potřela jsem jednou a podruhé za hodinu, vrazila do trouby a upekla. Už nikdy neudělám poloviční dávku,nikdy, do večera zůstal kousíček makového v délce 7 cm. Pekla jsem 10 minut na 180 a 23 minut na 160 dopekla. Nic neprasklo, byly jak namalované. Zítra by byl lepší, se náplň proleží, ale nemá co !;-(

Dajda: ak budeš googliť, určite nájdeš nejaké články o bratislavských rožkoch a gastronómii starej Bratislavy.

magdalenka: Díky! Ráda si čtu recepty a vybírám z nich, co realizovat, ale ty s historií mám ještě raději. :yes:

Dajda: Na 500 g múky dávam cca 400 g náplne. V recepte uvádzam suroviny na 1 makový a 1 orechový závin. Moja mamka toto pečivo - "Bratislavské = Prešporské pajgle" (z "beigli") robila skvostne. Tajomstvom bolo zrejme aj to, že do cesta dávala (aj) sádlo husacie! Piekla ich na Vianoce aj na Veľkú noc, ale iba ako rohlíčky, to sú pravé pajgle. Pajgle sú výrazne tmavé a mramorované, majú svoju históriu. Prvýkrát ich upiekol pekár menom Scheuermann v roku 1785 - 6. decembra - na Mikuláša, k ich sláve nemenej prispel aj nasledovník pána Scheuermana Augustín Schwappach či Gustav Wendler, vďaka ktorému sa dostali až do Ameriky. Dnes ich dostať kúpiť aj v niektorých predajniach, či na trhoch.
Mám knihu, ako sa kedysi varilo v Prešporku (Bratislave), dá sa do nej začítať a dozvedieť všeličo.

magdalenka: Množství jedné nápně je na obě "nohy" závinu nebo jen na jednu? Moc mě láká ho upéct. :-K

magdalenka:Měla jsi štěstí ,já kupovala ten mletý s cukrem když se dělal štrúdlík ,ale vždycinky některý putoval do koše.Carefoure tak 5 kousku ruzných značek v koši.
Jeden špatný jsem také koupila v Maďarsku v Tescu. Taky koš a už nemám odvahu kupovat mák vubec. Mám pocit ,že hraju basket . Ze tří dva skončí v koši. A když není úplně na vyhození ,tak nechutná a něco mu chybí, je jaksi vyčichlý nebo co. Tak si opravdu v té Bille měla štěstí ,dostali čerstvý. Také skladuju v mrazáku,ale když je špatný u když koupíš, tak ho ten mrazák nezlepší .:-(( A poctivě kontroluji data výroby a spotřeby- všechno marné. :-(

Veronika.Hrozna: Veru, já kupuju mletý i nemletý mák v Alberu nebo Intersparu a musím říct, že odtamtud jsem ho měla kvalitní - i když pozorně sleduju záručku. Jednou jsem ho koupila v Kaufu a letěl po otevření do koše, neb účtenku jsem už neměla a záručka zkontrolovaná nebyla:-/:-/.
Chystám se taky na něj, ale po svátcích :-p:-p:yes::yes:
Magdi, jediné, co u nás neprojde, je nějaké uležení ;-):-D:-D

Veronika.Hrozna: ja som mak kúpila v BA v Bille na Farského ul. - Petržalka, asi som mala šťastie. Nemletý a dobrý. Mletý som kúpila pred časom v M. v Spari a tiež bol dobrý - možno to všetko bola náhoda. Skladujem všetko mrazničke.

magdalenka: Já letos nepekla, ano celá rodina je naštvaná! Žádné ořechové a ani mákové "bajgle" nejsou. Já totiž nevím kde koupit mák,který by se dal nazvat Mákem. Všechno je to plesnivý ,hořký ,smrdutý a stukovatělý, to do koláče nedám,ani za nic ! Tak letos nejsou a basta.:-( Ale zřejmě někdo má své zdroje lahodného máku,tak jenom závidím! Krásné foto.:-D

Díky:-K

senky: Ďakujem za foto i milé slová, po ránu potešili. Nastavila som tvoju fotku za hlavnú. Pekné sviatočné ráno!:-K

Magdalenko, přeji krásný Boží hod vánoční :-K a posílám fotku posledních uhlídaných kousků závinu. Není vůbec "umělecká", protože návštěva v počtu tří lidí už měla kafe a čaj v hrncích a čekala:-D:-D Moc chutnalo:-K:-K

senky: myslím, že už kvôli tebe a tvojim slovám sa oplatilo tento recept sem dávať. Ešte raz vďaka.:-K

Tématické fráze:
bratislavsky makovy zavin, bratislavske rozky, bratislavsky orechový závin, bratislavský moučník, bratislavské cesto, bajgle, orechovy závin, bratislavské rohlíčky, bratislavske rozky recept, závin, bratislavský bajgel, recept vanočni bajgle, vanocni bajgle, makovy zavin bratislavsky, bratislavske vanocni zaviny, vanocni bratislavsky zavin, bajgle recept, bratislavské placko, bratislavsky kynuty zavin, bratislavský rohlík

Suroviny:
mouka hladká, máslo, žloutek, droždí, cukr, mléko, smetana zakysaná, sůl, bílek, ořechy mleté, cukr moučkový, mléko, cukr vanilkový, rozinky, rum, mák mletý, cukr moučkový, citron, voda, rozinky, rum

Přidat fotografie receptu