Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Převalované vdolečky

Převalované vdolečky mohou připomínat listové těsto. Klasické kynuté je právě při převalování doplněno o celé máslo s trochou mouky, takže vytvoří ono lístkování. Dovnitř vdolečku pak patří tvaroh a nahoru povidla s posýpkou.

Hodnocení receptu je 4,5 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

simko.jit simko.jit

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + kynutí těsta

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, + kynutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 767 kJ /
6 636 kcal
Bílkoviny201,80 g
Tuky392,19 g
Vláknina18,18 g
Cholesterol 1,84 g
Sodík 2,17 g
Sůl5,18 g
Sacharidy544,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na těsto zpracujeme obvyklým způsobem, necháme vykynout. Krok 2: Rozválíme a potřeme máslem smíchaným s mouku, přeložíme jako psaníčko a necháme 30 minut kynout. Rozválíme a opět přeložíme a necháme kynout a pak ještě jednou totéž. Krok 3: Na tvarovou nádivku smícháme tvaroh s 2 žloutky, 1 lžicí rozpuštěného másla a dle chuti dochutíme cukrem, rozinkami a citronovou kůrou. Promícháme. Krok 4: Lžící nabíráme kousky (nebo můžeme vyválet plát a vykrajovat čtverečky), které naplníme tvarohovou nádivkou, kraje spojíme a vytvoříme malé bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby náplň nevytékala. Krok 5: Spojem otočíme na plech a necháme kynout pod utěrkou 30-40 minut. Pak uděláme nahoře prstem nebo vařečkou důlek a dáme trochu povidel a posypeme drobenkou. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 °C asi 30 minut (měla jsem 2 plechy, ale správně se na Moravě dělají ještě menší - takové ty úplně malilinkaté tzv. jednotlamky).

TIP: Tvaroh si můžete jednoduše připravit i doma

Zveřejněno 17. 12. 2009

Poznámka autorky simko.jit

Recept mám od své maminky, ta zase od své a tak dále.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Převalované vdolečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L7lX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Převalované vdolečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L7lX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (9)

Všechno vyšlo na výbornou, myslím tím obě těsta a práce s tím finálním. To NATŘENÍ másla na vodánek je revoluční počin, čert ví, proč mě to nikdy nenapadlo. Nemusel jsem zamastit struhadlo a prkýnko a ruce a všecko.
Akorát to příště nechám v troubě kratší dobu (nebo nepoužiju horkovzduch), protože tady jsem to kapánek přepísk. Jinak díky, jsou v podstatě vlčnovské.

Pekla jsem, nepovedlo se mi těsto, bylo hodně tuhé. Koláčky se sice snědly, ale víc dělat nebudu.
Já péču 500 g mouky napůl hl.a pol.
2 žloutky
250 ml mléka
4 kostky cukru
2dcl oleje
trochu soli
1/2 g kvasnic
A jsou vynikají.
Zkusila jsem porovnala jsem.:-):-)

casino: asi tušíte, že lilina s tým olejom neprevaľuje...:-8

Zobrazit starší odpověď

simka.jit : jednotlamky :-D:-D:-D

Taký skvost a skoro nepovšimnutý...:yes:

těsto jo, a pak rozválet a na to natřít to máslo. Já je dělala kdysi dávno - ještě svobodná s mamkou a tehdy jsem prohlásila, že nikdy nikdy je dělat nebudu. ono je to pak strašně jemňounké těsto, jako pápěří, skoro mi to protékalo prsty, a jak se mají dělat ty malinké koláčky, tak já dala dycky víc tvarohu a pak jsem to nemohla spojit. No a pak jsem je udělala kdysi doma. Můj si vzal ten první plech - a celý ho sežral sám.:-D:-D

simko.jit: " a celý ho sežral sám.:-D:-D"
Jako bych se viděl:-D Cosi podobného si kupuju (po 11ks) že ke kávě a než si ji uvařím, tak ke kávě není co;-(:-)
U nás bude velká sláááva a bude jich 1000ks (nééé, nepeču!) Podařilo se mi lepší polovičku přesvědčit, že koláčky nebudou na stole už při příchodu hostí, prodože další chody by zůstaly netknuty!
No, vidět ale baby na Slovácku jak to koulejí ve velkém je lepší než všechny díly 007:-8

Jitko, to je krása!!:-p.:yes: Těsto by šlo i v pekárně, že jo:-?

Tématické fráze:
převalované koláče, převalované těsto, prevalovane kolacky, recept na převalované koláče, převalované svatební koláče recept, moravské vdolečky, vdolečky, koláčky převalované, koláčky z převalovaného těsta, převalované koláčky recept, převalované koláče recept, převalované svatební koláčky, kynute prevalovane kolace, převalované těsto recept, tvarohové vdolečky, recept na prevalovane kolacky, převalované koláče postup, prevalovane vdolky, vdolečky z převalovaného těsta, svatební koláčky převalované

Suroviny:
mléko, rum, sádlo, olej, sůl, cukr, žloutek, mouka hladká, droždí čerstvé, máslo, mouka hladká, tvaroh, žloutek, kůra citronová, rozinky, cukr, máslo, povidla švestková, mouka polohrubá, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu