Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvorky - starý recept

Zázvorky jsou tradičním cukrovím, které nesmělo chybět už na vánočním stole našich předků. Díky použitému amoniu mají uprostřed typickou dutinku. Letos je vyzkoušejte upéct i vy a určitě z nich budete nadšení.

Hodnocení receptu je 3,8 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

new dawn

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 10 min + 24 hodin odležení

55 min (45 min příprava + 10 min tepelná úprava, + 24 hodin odležení)

Suroviny pro 1 dávka

3 plechy

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 352 kJ /
2 474 kcal
Bílkoviny52,22 g
Tuky32,44 g
Vláknina8,90 g
Cholesterol 897 mg
Sodík 142 mg
Sůl0,31 g
Sacharidy488,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cukr, žloutky, vejce, citronovou šťávu a zázvor třeme v misce 15 minut, až směs zesvětlá. Pokud chceme, můžeme použít šlehač. Krok 2: Ke konci míchání přidáme amonium a nakonec téměř všechnu mouku. Krok 3: Zbytek mouky dáme na vál a do ní vyklopíme těsto z misky. Krok 4: Dobře propracujeme a vyválíme silnější plát - asi 3-4 mm silný. Krok 5: Formičkou vykrajujeme zázvorkové tvary (vypadají jako zubatá kost). Krok 6: Klademe na tukem vymazaný plech. Necháme 24 hodin odpočinout. Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut. Sundáváme z plechu vychladlé.

TIP: Jak a kdy upéct zázvorky

Zveřejněno 19. 12. 2009

Poznámka autorky new dawn

Tyto zázvorky s amoniem mají po "naskočení" v troubě uvnitř dutinku, což zázvorky s práškem do pečiva postrádají. Po upečení potřebují 3 týdny uležet. Cukrářské droždí mají v potravinách nebo v drogériích.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zázvorky - starý recept

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZYow

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zázvorky - starý recept

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZYow

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Amonium netřeba, nafouknou se mi i bez něj vždycky a mají i dutinku.
Dávám dvojnásobek zázvoru (a i to mi přijde málo :-) ). Zázvorky před pečením ještě otáčím.

zacatecnice: Tento recept je bez masla, vidíš dobre. Niektoré recepty na zázvorky maslo neuvádzajú.

ať koukám, jak koukám, máslo tam nevidím, kde dělám chybu?

at koukam, jak koukam maslo tam nevidim

Milují zázvorky,pekla je stařenka i mamka,peču je i já.Taky do nich dávám máslo a před skládáním na plech je obracím naruby.<3jsou mňam!!!

Na kolik stupnu se pecou?

Dobrý den. Tento recept znám, pekly se u nás co pamatuji. Bohužel s odchodem babičky odešel i recept a znovu jsem jej získala ze Slovenska, kde jim říkají zázvorníky. V orig, receptu je skutečně amonium -k dostání v drogeriích pod názvem cukrářské droždí. Po zpracování těsta, které je mimochodem dost tuhé, vykrájím formičkou zázvorky, dám na plech a měly by takto odpočívat 24 hodin ( u nás na balkoně. Po upečení jsou krásně nafouklé a nikdy se nestalo, že by se roztekly. ( taky se nedával nikdy čerstvý zázvor, jelikož nebyl).

:-p:-p:yes:

výborný recept ;-):yes: :-)

Mám recept po starej mame, do cesta ide na 500 g múky aj 50 g masla a salajka - amónium sa rozpúšťa v troche mlieka. Pečú sa na druhý deň tiež. Stará dobrá klasika!

Tohle je recept hodně dávný a i typický, babička ho takhle dělala i s tím amoniem ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
zázvorové cukroví, salajka na pečení, pečeme zázvorky, pečení zázvorek, zázvorníky, zázvorníky recept, staré recepty na vánoční cukroví, cukroví s amoniem, formičky na zázvorky, recepty na vánoční cukroví zazvorky, zázvorky cukroví, vánoční cukroví zázvorky, zázvorky cukroví recept, cukroví zázvorky, zazvorky pečení, recepty s amoniem, recepty-zazvorky, pečení zázvorky, zázvoky, staré recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, žloutek, vejce, zázvor mletý, šťáva citronová, droždí cukrářské, tuk

Přidat fotografie receptu