Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zajíc "na černo"

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jurajda

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 727 kJ /
1 369 kcal
Bílkoviny9,06 g
Tuky128,23 g
Vláknina4,80 g
Cholesterol 290 mg
Sodík 816 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy43,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Opraný a očištění zaječí předek zbavíme hltanu, hrtanu a nakrájíme na menší kousky, hlavu zbavíme očí a zozsekneme, aby se lépe mohl vyjmout mozek. Krok 2: Na kastrole rozehřejeme slaninu s kouskem másla, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zežloutnutí. Krok 3: Přidáme koření, citronovou kůru a vložíme osoleného zajíce. Dusíme pod pokličkou tak dlouho, až vysmahne všechna šťáva. Pak zajíce zalejeme vývarem a dusíme doměkka. Krok 4: Z másla a mouky připravíme červenou jíšku, kterou zředíme šťávou (výpekem) ze zajíce, přidáme do žluta upražený cukr, citronovou šťávu, vše procedíme a znovu se zvěřinou podusíme. Krok 5: Před podáváním omáčku podle chuti okyselíme, přisolíme nebo přisladíme. Podáváme s brambory, nebo s knedlíkem, nebo s moučnými noky

Zveřejněno 20. 12. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zajíc "na černo"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E82Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zajíc "na černo"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E82Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (20)

Antibabica: Také marně hledám surovinu, mletou papriku, na tu červenou jíšku, nebo se má ta jíška červenat sama, opéct mouku do tmava?:-O Taky jsem marně hledala "odblanit", což je u zajíce podstatné, aby to šlo jíst. Hlavně předek, na nožičkách je blan, jako naseto! Pro začátečníky je recept prakticky nepoužitelný.

V tomhle receptu chybí úplně všechno aby byl hoden svého názvu. Možná byl načerno střelený, to jste ale nenapsal. :no:

Jurajdo to si snad delas z lidi srandu.Ten tvuj recept je akorat tak do souteze for za100kc

váš recept zajíce na černo je poněkud zmatený a dosti nepřesný !!!
má tam být strouhaný perník, ořechy, povidla, kořenová zelenina a rozinky. takžed než začnete někomu dávat kondice nejdřív se to naučte.!!!!:no:

Jinak se Vám pane Jurajdo omlouvám,že jsem ještě nevymyslel vlastní recept.Myslím si,že už to jde dnes velmi těžko,pokud provedu nějaké vlastní změny a úpravy tak je zkouším sám na sobě a když přežiju na poprvé, tak jsem spokojen a nevydávám se za M.D.Rettigovou,autora receptu a podobně.
Mě je 56 let a kdybych (co se zajímám o vaření) dělal pokusy na kamarádech,tak už žádné třeba nemusím mít a mohl bych stát před soudem v Haagu za genocidu.Pokud se mnou budete chtít diskutovat, tak mne nenuťte do registrace a nechtějte po mě vlastí recepty. Nemám je, nejsem Savarin,Pomian,Brabec,Sandtnerová a jiní Mistři kuchařského umění,ani se za ně nevydávám,proto mám přezdívku Samouk.Na druhou stranu nejsem ani Zounar,Novotný a jiní chlubilové.
Teď jdu vyprázdnit a vypnout troubu a potok jdu do peřin. Tak třeba zítra.

Pane Jurajdo, mrkněte se na komentáře u receptu Boršč, tam jsem přispěl se svojí troškou do mlýna. Pokud najdete zásadní chyby typu zajoch na černo a ten Váš zajíc, tak mne upozorněte na závady a pak můžeme spolu diskutovat.
Teď se Vás nechci dotknout, ale když jste stím už začal sám,tak si myslím, že za 40 let jste se už mohl vařit naučit.

Pipre, o tom nemá cenu diskutovat. Pokud oznámím králíka,kapra nebo zajíce na černo, tak to bude na černo.Drobné úpravy a vlastní variace možno připustit.Sama říkáte,že máte recept po francouzsku tak o co Vám jde. Na černo a po francouzsku je nebe a dudy. Jinak nic ve zlém.

Samouku, jednak si nemyslím, že byla vypuštěna polovina receptu a také si nemyslím, že ten, co mám napsaný já, je nějaký recept, podle kterého to tak musí být. Nevidím na tomto receptu nic, co by mu chybělo nebo přebývalo. Podle mne je to chuťově dobře vyvážené. A jestli někdo hledá zajíce, kterých tu zas tolik není, tak nebude ani problém si vybrat podle ingrediencí recept, který se mu líbí, nebo si nevybere žádný. Jestli je v názvu na černo nebo na modro nebo jinak, v tomto případě není to podstatné. Já mám třeba v názvu u tohoto svého podobného receptu "po francouzku" a stejně ho posuzuji podle ingrediencí a úpravy. Někdo možná zná pod názvem "na černo" jiný způsob úpravy a stejně zjistí, že těch způsobů může být víc.

Jurajdo, recept může být dobrý, ale toto skutečně není černá omáčka. Ona by totiž z těch ingrediencí ani nemohla zčernat! Tu tmavu barvu skutečně dělá dotmava udušená zelenina , povidla a sušené švestky. Ve středu jí budu dělat, vyfotím a přidám recept.

Pane samouk, napište a ukažte co umíte Vy. Vařím již hodně dlouho (40 let) a než něco vytvořím a napíšu několíkrát vyzkouším (vždy s úpravou, kterou si napíšu), pak to minimálně 5x nabídnu známým a pak teprve recept napíšu na veb. stránky.

Pipre, je mi to líto, ale myslím si,že na názvu záleží. Jsou lidé,kteří hledají recept podle názvu a pak jsou zklamáni tím co najdou.
Myslím si,že je možné udělat drobné úpravy podle sebe, ale není možné vypustit polovinu receptu.

Já si myslím, že na názvu až tak nezáleží, každopádně recept vydadá moc dobře. Podobný recept, s jiným názvem mám ve výborné kuchařce o zvěřině se stejnými ingrediencemi, doplněnými jen o snítky petržele, hřebíček a trošku červeného vína, bez citronu. Takže tento je jiný, ale chuťově podobný. Bodík:yes:3.

Pane Jurajdo, myslím si ,že moje registrace není nutná k tomu, abych mohl s Vámi komunikovat.Proč se tomu bráníte ? Ten Váš zajíc na černo je úplná blbost. Ale podle mne to nebrání vzájemné komunikaci. Ovšem je to na Vás.Ale nedivte se,když budu komentovat i Vaše recepty ač neregistrovaný.

Ivino, v té černé omáčce byly hlavně sušené švestky-dělávala to už moje prababička;-)Všichní jí měli rádi, ale já jí nemusela.

Nevím jestli si to nepletu s černou omáčkou,tu dělala maminka i babička a byla tam opravdu kořenová zelenina.:-O

Tématické fráze:
úprava zajíce, králík na černo, zajíc recept, recepty zajic, zajíc, recept na zajíce, zajíc recepty, jak upravit zajíce, zajic na modro, recept zajíc, recepty na zajíce, zajíc načerno, omáčka ze zajíce, zajíc úprava, recepty ze zajíce, priprava zajice, recepty-zajíc, vše o co se zajímám, zajíc-recepty, zajíc omáčka

Suroviny:
maso zaječí, slanina, máslo, cibule, pepř, koření nové koření, jalovec, bobkový list, kůra citronová, vývar, sůl, šťáva citronová, máslo, mouka hladká, cukr

Přidat fotografie receptu