Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkovníky

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie44 496 kJ /
10 635 kcal
Bílkoviny226,96 g
Tuky746,23 g
Vláknina36,72 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 22,32 g
Sůl55,04 g
Sacharidy734,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Škvarky sa zomelu. Krok 2: Múku vysypeme do vandľa, spravíme jamku, dáme cukor a pomrvené droždie. Krok 3: Zalejeme vlažným mliekom a spravíme kvások. Krok 4: Po vykysnutí kvásku pridáme soľ, vajce, žĺtok, korenie, olej, podľa potreby mlieko a zamiesíme. Necháme trochu vykysnúť. Krok 5: Potom cesto dáme na tablu, rozvaľkáme a natrieme škvarkami. Poskladáme ako lístkové cesto, prekladáme 3x a na tretí raz už vykrajujeme. Krok 6: Kladieme na suchý plech, potrieme vajcom a necháme trocha podkysnúť.

Zveřejněno 20. 12. 2009

Poznámka autora Jenda1

Tento recept jsem získal od paní Počerecké z Valče (obec pár kilometrů pod Martinem). Tam jsme letos v létě u rodiny trávili prodloužený víkend.

Recept je ručně psaný a omlouvám se, pokud jsem něco špatně opsal.

Dnes jsem se rozhodl recept vyzkoušet a porovnat tak škvarkovníky z Valče o mé výtvory.

Vše začalo zajímavě, kdy jsem v rozporu s receptem dal připravit kvásek a šel na net hledat, jak se vlastně překládá listové těsto. Zdržel jsem se pouhých 5 minut, ovšem kvásek byl rychlejší(viz foto).

Z receptu se nedozvíme výšku "rozvaľkania". Já jsem to tipnul na 1cm, ale podle fotek zjišťujeme, že to chce více roztáhnout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkovníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WDV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkovníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WDV

Komentáře (38)

Jendo, pagáčky se mi moc líbí, :-O ale nějak se mi nezdá množství škvarků - téměř kilo na kilo mouky ?
To budou pořádně mastné pagáčky (i finančně). :-(

No, na rozdíl od mouky jsou u nás škvarky úzký profil...:-)
Podle váhy škvarků dávám stejné (nebo i menší) množství mouky

Zobrazit 2 starší odpovědi

Žila jsem dlouho v Trnove Valču znám chodila jsem ke kadeřnici Ludke pozdravuji a děkuji za receptík na škvarkovníky zrovna je dělám :-)

Tatiana Poloncová 27. 11. 2013 13:39
Pocházím z Martina a tenhle recept zbožňuji,Je rychlý,dělám sice 2x za rok, ale moc si pochutnáváme na "škvarkovníkoch!":yes:

Dělala jsem je dnes poprvé a jsou super :yes: krásně se mě povedlo skládat těsto, nedělala jsem kolečka, ale čtverečky jsem krájela rádýlkem, takže mají super tvar :-) vložila jsem i fotečku :-)

:-8vyskušela jsem, sou vyborny

nazdarek kuchtici :) tyto padagcky se mi libi nejvice ze vsech ktere jsem na netu nasla,vidim ze vsem vysli krasne a povedli se, jenomze ja nejsem az taka skusena pekarka a tak vas prosim o radu

- na kolika stupnech a jak dlhou se maji pect??? :-/
nechci to pokazit tak se radeji zeptam...:-8
dekuju :)

Výborný recept:-! Večer jsem se neudržela a nyní mám zbytek. Určitě jsem nedělala naposledy:yes::-K Díky

Včera jsem vyzkoušela a musím říct, že byly vynikající:yes:Přátelé chválili. Vykrajovala jsem taky malé tvary, takže některé kousky se mi klátily na stranu.:-D Ale to nevadí, malé kousky se lépe jí:-)) Bohužel jsem včera neměla foťák, takže dnes jsem vyfotila už jenom zbyteček těch nejškaredějších:-( Ty nejhezčí se včera snědli:-8 Moc děkuji za recept a bodík je samozřejmostí+1:yes:

Ráno na mě vykoukly z náhodných, odolat se nedalo:-D:-D Upečeno, ochutnáno, vynikající:yes::yes: jak od mojí babičky;-):-8 Dovolila jsem si trošku zaimprovizovat, doma bylo málo škvarků, doplnila jsem zbytkem rillettes, které jsem zkoušela minulý týden a dopadlo skoro jako škvarky:-8:-8 Bod udělen a posílám foto:-*;-)

Dneska upečené, jsou vynikající:yes:Přidala jsem fotku, jestli bude vadit klidně ji vymaž;-)Pidala jsem chlebové koření od Antonína;-)

Terezko, děkuji za uznání:-K. Pagáčiky byly křehounké a jen se na jazyku rozplynuly:-p:-p:-p. Příště použiji vykrajovátko o větším průměru, snad se tolik nebudou "rozjíždět":-);-).

Jendo, sú výborné a takto majú škvarkové pagáče vyzerať :yes:;-)
Podľa obrázku neviem odhadnúť výšku pagáčov, ale po upečení má byť výška asi 3 - 4 cm, takže v žiadnom prípade viacej nevaľkať.
Opakujem sa, ale musím : takto majú vyzerať pagáče, krásne musia lístkovatieť :yes::yes::yes::-D:-D:-D
Škoda, že ti môžem dať len 1 bodík ;-):-p

Zadělala jsem z poloviční dávky v pekárně. Byly moc dobré. Posílám foto a bodík.

Vypadají báječně. V lednici má čersté škvarky tak jdu na to. Posílám bodík.:-K

Já se na ty škvarkovníky chodím pravidelně dívat už od té doby, co se tu objevily. Kde bydlím škvarky bohužel hned tak neseženu, ale až na ně jednou narazím, tak recept určitě vyzkouším. Do té doby posílám bodík :yes: a za pár dní se na ty krásné fotečky zase půjdu podívat. :-)

Tématické fráze:
škvarkové pagáče od babičky, domácí škvarkovníky, recepty se škvarkami, jak dlouho péct škvarkové placky, domaci skvarkove placky, škvarkovíky, skvarovniky, jak péct škvarkové placky, vykrajovátko na pagáčky, jak dlouho péct škvarkový placky, skvarkovniky z domacich skvarek, lístkové škvarkové placky, rillettes v domaci pekarne, škvarkové placky z listového těsta, pagáče se škvarkami, jak se preklada listove testo, jak dlouho pect skrvarkove placky, www,skvarkovniky.cz, recept lístové škvarkovníky, kuchar jenda 1

Suroviny:
mouka polohrubá, škvarky, droždí, cukr, sůl, pepř mletý, vejce, žloutek, mléko, olej

Přidat fotografie receptu