Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 507 kJ /
4 423 kcal
Bílkoviny105,68 g
Tuky248,48 g
Vláknina36,82 g
Cholesterol 568 mg
Sodík 498 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy422,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus: Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, do bílků dáme sůl a vyšleháme na hodně tuhý sníh. Pak postupně lehce smícháme žloutky, sníh a prosátou mouku, vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 180°C, upečené poznáme pomocí zapíchnuté špejle. Krok 2: Krém: šlehačku ušleháme podle návodu, jogurt vyklopíme do větší mísy a rozšleháme. Ztužovač rozmícháme ve vlažné vodě podle návodu na sáčku a ihned zašleháme do jogurtu a přimícháme ušlehanou šlehačku. Dosladíme podle chuti a nakonec vmícháme strouhané oříšky. Natřeme na korpus a necháme v chladnu ztuhnout. Krok 3: Marcipán rozválíme na moučkovým cukrem poprášeném válu, zarovnáme okraje a toto kolo přeneseme na krém. Krok 4: Čokoládová hmota: čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni, necháme zchladnout na pokojovou teplotu, vmícháme sirup v pokojové teplotě a ihned vylijeme na potravinovou fólii potřenou olejem. Necháme úplně vychladnout, zabalíme a uložíme do chladničky. Krok 5: Tím ji máme připravenou pro další práci. Pak ji stačí jen krátce nahřát v mikrovlnce, propracovat (aby se nelepila, pomůže ruce pomazat olejem) a můžeme s ní pracovat jako s marcipánem, jen musíme pracovat rychleji, teplem rukou taje.

Zveřejněno 4. 1. 2010

Poznámka autorky zizala

Zdroj: https://www.labuznik.cz/recept/svatovintirsky-dort...

Tím, že je marcipán v podstatě přeslazený, ve ztužovači je taky přidaný cukr, není nezbytné krém ještě sladit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8W2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8W2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Hanko, dík, jsem zase o něco chytřejší :-8;-)
Cathleen, děkuju za pochvalu mého životního díla, obávám se, že víc už ze mě nevypadne :-8:-8

:-O tak tohle bych zase nesvedla já:-D:yes::yes::-K

Zizalo nádhera :yes::yes::yes:
Opravdový marcipán netvrdne proto, že je tam velký podíl mandlí, které jsou mastné, proto se z něj ani nedají moc tvořit fogurky a je lepší jen na potahování;-)

Ano, minule jsem z nouze dala med a šlo to taky ;-)

KRÁSNÝ DORT,NA U ČOKOLÁDOVOU HMOTU MUŽU POUŽÍT I MED??TO PRÁVĚ NEVÍM....:-S:-)

Sodovko, třetí den, když zbýval z dortu poslední kousek, byl marcipán už opravdu hodně měkký. Netekl vůbec, jen ty dva dny byl příjemně měkký. Já jsem byla ráda, vadí mi, když marcipán ztvrdne, pak už nám nechutná. Nemohla ta vyšší trvanlivost být i tím, že jsem měla opravdu pravý marcipán z mandlí?

Žížalo, velice hezký dortík.:yes: Chci se jenom zeptat.
Potahovací hmota z marcipánu ti netekla? Jde o to, že cukráři pod potahovací hmotu z marcipánu NEDOPORUČUJI krém s vysokým obsahem vody (šlehačkový, tvarohový, jogurtový, ze zakysané smetany). Tyhle ingredience by v krému (když se dort potahuje) neměly být. Pod marcipán je nejlepší krém máslový, nastavovaný kaší nebo pudinkem. Ale POZOR! Pudink se musí udělat z vody. Pokud je z mléka, stává se, že marcipán teče (vlhne). Proto by mě zajímalo, jak to bylo u tebe. Tvůj krém je fantastický
:-p:-p:-p. Dělám ho dost často. Místo oříšků strouhám čokoládu. Jenom bych měla obavy, dát ho pod marcipán. Za nádherný dort, posílám bodíka.:yes::-p:yes:

Dvěma slovy: nádherná práce:yes:.
A mě se hnědá líbí. Bodík udělen.:yes:

:-K:-*:-p

Gábinko díky moc za informaci.Tady u nás na vesnici jsem ještě nic takového neviděla ,budu se muset vydat za hranice (SRN)mám to jen přes kopec.

Jani, myslím, že ta od Nestlé by mohla být kvalitní...já bych ji už nebarvila, sirup by musel být nějaký čirý (med by nešel). Ta Míša z odkazu dělala celý dvoupatrový dort s bílými i hnědými růžemi:http://cook.blog.cz/0904/cokoladovy-dvoupatrak-se-...
Na to, že je to teprve 15letá holka, je fakt šikovná:-O

Irrenko, koukni sem http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7... Je to želatinový ztužovač,který se nemusí vařit

Dort je opravdu nádherný, jen jaksi nevím co je to ztužovač za studena, to není ztužovač do šlehačky?I když jsem ho neochutnala posílám bodíka, protože ten může chutnat jen výborně.:-K:-K:yes:

Jarko, tak to je krásné!!!:yes: Docela by mne zajímalo, jestli existuje i tak kvalitní bílá čokoláda, ze které by se dalo obarvením zhotovit takové krásné ozdoby. Bodík:yes::yes:+6.

Moc hezký dortík a zajímavá náplň s těmi oříšky :yes:

Tématické fráze:
brněnský dort fotopostup, brněnský dort-fotopostup, dietní krém do dortu, nejlepší dortové krémy, jak pracovat s marcipánem, nejlepší krém na dort, máslový krém s jogurtem, nejlepší krém do dortu, nejlepší dortový krém, krém na marcipánový dort, marcipánový krém, krém do marcipánového dortu, nejlepsi kremy do dortu, dietní krém na dort, nejlepsi maslovy krem, dortové ozdoby, marcipán dr.oetker, dortová potahovací hmota, dvoupatrovy dort recept, nejlepší krémy na dorty

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka polohrubá, sůl, rama cremefine, jogurt bílý, ztužovač želatinový, cukr moučkový, oříšky, marcipán, čokoláda hořká, olej

Přidat fotografie receptu