Vánočka s rozinkami a ořechy
K vánočním svátkům nedomyslitelně patří vláčná vánočka, která je plná rozinek a také ořechů. Její vůně je charakteristická pro sváteční čas a nesmí chybět v toto období v žádné domácnosti.
Suroviny pro 3 kusy
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 859 kJ / 5 702 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,78 g |
Tuky | 145,79 g |
Vláknina | 41,96 g |
Cholesterol | 472 mg |
Sodík | 396 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 954,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu, můžeme i týden dopředu, čím déle, tím lépe.
Krok 2: Necelý půllitr mléka dáme zahřát (ale nesmí být horké, pouze vlažné), přidáme trochu cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Tuk rozehřejeme v mikrovlnce. Mouku prosejeme a osolíme, přidáme vanilkový cukr, cukr, rozinky i s rumem, citronovou kůru, tuk, vejce a žloutek.
Krok 4: Vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo vykynout.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na tři stejné kusy, z každého kusu je vánočka. Těsto rozválíme na 9 válečků.
Krok 7: Ze 4 pramenů upleteme základnu vánočky, kterou přemístíme na plech. Hranou dlaně uděláme mělkou brázdu. Ze 3 pramenů upleteme cop, který přemístíme na základnu. Opět mírným tlakem uděláme brázdu. Nakonec stočíme poslední 2 prameny a umístíme na vrch vánočky.
Krok 8: Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme vlašskými ořechy a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40-45 minut při 170-180 °C.
Krok 9: Vodu smícháme s vanilkovým cukrem. Po upečení touto vodou potřeme ještě horkou vánočku.
Zveřejněno 6. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Moje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Nejnovější recepty
Nepečený Míša do skleničky
Přidáno před 1 hodinou
Segedínský závitek
Přidáno před 14 hodinami
Plněný vepřový bůček s mletým masem a klobásou
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní vepřová žebra
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářská játra
Přidáno před 14 hodinami
Jarní ptáček
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pokroutky neboli kraple
babca48 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
annaval před 9 hodinami
Špagety Carbonara
AnnaGrabmylerova před 11 hodinami
Bábovka z pudinku
Jakubaru před 11 hodinami
Rychlá tvarohová buchta hrnková
Ewush před 11 hodinami
Krůtí plátky se zeleninou
Antonausprag před 13 hodinami
Nadýchaný perník z kyšky
MonkaF před 13 hodinami
Gyros kuřecí proužky na smetanové zelenině
Lucie1001 před 15 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
TondaJ před 15 hodinami
Tématické fráze:
chyby při pečení vánočky,
minibazar vaření a pečení,
ořechová vánočka,
co dělat aby se vánočka nerozjela,
vanocka,
žloutek nebo žloudek,
vlažské ořechy,
aby se vanocka nerozjela,
recept na vanocku,
žloudek nebo žloutek,
aby vánočka nespadla,
vánočka s rozinkami,
vánočka z domácí pekárna mimibazar,
cukrová vánočka,
minibazar vaření a pečení vanočka,
žloudek,
vanocky,
pravopis žloutek,
orechova.vanocka,
pravopis zloudek nebozloutek
Suroviny:
mouka polohrubá,
sůl,
tuk,
cukr,
citron,
cukr vanilkový,
rozinky,
rum,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
žloutek,
ořechy vlašské,
voda,
cukr vanilkový
Komentáře (29)