Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hanácké hertepláky

Bramborové placky s mákem, nebo povidly, vám svojí chutí a vůní připomenou dětství a kuchyň našich babiček. To jsou hanácké hertepláky, za dřívějších časů připravované na kamnech.

Hodnocení receptu je 5,0 (63×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby vaření brambor

40 min (35 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby vaření brambor)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 527 kJ /
2 516 kcal
Bílkoviny70,00 g
Tuky6,00 g
Vláknina37,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy527,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejlépe den předem brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a na jemno nastrouháme. Pak je smícháme s moukou a se solí a zpracujeme v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé, ani řídké. Krok 2: Na pomoučněném vále vyvalujeme tenké placky, které opékáme nasucho na litinovém kolečku plynového sporáku z obou stran. Krok 3: Ještě teplé pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mákem smíchaným s mletým cukrem, znovu zakapeme máslem a stočíme jako palačinku. Krok 4: Do hrnce je skládáme na sebe, mezi sebou je promazáváme máslem a uchováváme v teple. Jako druhá varianta je plnit je povidly nebo povidly a i sypat mákem.

TIP: Jak dobře připravit lokše a čím je naplnit?

Zveřejněno 6. 1. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Další jídlo, kterým nás naše 86-ti letá babička krmí od dětství do dneška. Jenže tenkrát jsme ještě v kuchyni měli kamna, ve kterých se topilo, měla velkou plotnu a na ní se pekly 3 placky zároveň.

Dnes má mamka v kuchyni plynový sporák a taťka jí na to udělal litinovou plotýnku přes dvě kolečka. Hertepláky na ní chutnají úplně stejně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hanácké hertepláky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5QoB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hanácké hertepláky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5QoB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Ivusa: Moravkse Malkovice se hlasi. Popisujete to presne az na ten kram. Tomu tu nikdo nebude rozumet. Miluju vetu "Zajdi pro zemle do kramu. Tady mame obchod :D

Karofka: Kde prosim Vas na Hane bydlite, ze neznaji herteple?

Karofka: moje babička bydlela v Medlovicích ,kousek od Ivanovic na Hané a vždycky dělala Ertepláky ,pro ERTEPLE se chodilo do krámu, ....bylo to kolem roku 1970 ,a dodnes si pamatuji tu fantastickou chuť ertepláků na kamnech dělaných ,sádlem potíraných a mákem sypaných <3

Erika: Přesně jak píšete. Do lokšů patří sádlo. Po upečení hned potřít, dostanou takovou výbornou chuť a zvláční. :-)

PŘESNĚ TAKHLE JE DĚLÁVALA MOJE MAMINKA A POZDĚJI I JÁ. OD OKA, BEZ VÁŽENÍ A NA PLOTNĚ NA PEVNÁ PALIVA.
JEDINÉ, CO MI NESEDÍ JE TEN NÁZEV. HERTEPLÁKY SE ŘÍKÁVALO U NÁS DOMA NA BRNĚNSKU. NYNÍ BYDLÍM NA HANÉ.
TADY VŠICHNI BRAMBORŮM ŘÍKAJÍ JABKA. HERTELE ANI ERTEPLE NEZNAJÍ. a OPRAVHOVÝM JABKŮM SE TADY ŘÍKÁ STROMOVÁ JABKA, ZKRÁCENĚ JEN STROMOVÁ. TAKŽE HERTEPLÁKY NEMOHOU BÝT Z HANÉ:-K

Pamatuju dobře tyhle placky,mamka je dělávala na slano,nakrajela na jemno salám a bylo:-)

tyhle placky miluju, ale jak si je můžu udělat na indukci?

Silvi: Dobrý den. Taky mám indukci a jediné řešení je suchá pánev :-) Jinak by se ještě daly udělat na stolním grilu .... :yes:

Moc dobré jídlo:yes:<3

Babičky většinou mazaly sádlem.Myslím,třeba maminka mé maminky.Másla v tu dobu bylo málo,ale měli prase,takže nějaké sádlo vždy bylo i když museli část všeho odevzdávat.Takže za mě-sádlo.Ale jinak dělám podobně lokše a ty plním slaninou s cibulkou a zakys,smetanou.A je to taky ňamka.

<3Muj tatinek pochazel z Hane.A babicka delavala ty nejlepsi bramborovy placky.Mame to stesti ze mame kamna a erteplaky jsem na nich dneska pekla.Vyborny vratila jsem se do detskych let.Toz jsme si posmakovali:-K:yes:

U nás jsme z takto udělaných suchých placek dělali super jídlo "kundrfálky" ! To se ty nasucho upečené placky a lehce pomazané máslem natrhyly na kousky, naskládaly do mísy v tenké vrstvě, na to se nasypal mletý mák s cýkrem (jako na šišky), pak zase vrstva trhaných placek a pak zase vrstva maku s cukrem, dokud nebyla mísa do 3/4 plná! Pak se na to nelilo vrousí mlého tak aby vše bylo potopeno, zakryje se lehce poklicí. Pak se jde sníst polévka , nebo se využije jinak čas cca 20 -30 minut. No a pak se to z té mísy nakldá na jednotlivé nejlée hluboké talíře a .......... "žere" se, jé, musím si je hodně brzy uělat !:-Q

Mńamka,náš děda nám je dělal,pekl na kamnech,mastili se sádlem,dal do kamenné mísy a šup s nima do trouby,kde se drželi v teple.Výýýborné....stýská se mne po nich,není na to je péci na kamnech,ploténka na plynová kamna není ono.Musí to vonět dřevem.Neb se podávájí jak tu uvádíte na sladko-pomaže se povidly nebo ještě na slano-s kysaným zelím:-)

VladimirProchy 23. 9. 2014 18:21
Ahoj všichni,
ertepláky nám chystala babička ve Chválkovicích,
měla jich v troubě nachystaných tak 30 ks. Tak tenký placky jsem nikdy nedokázal rozválet. Před chvílí jsem dopekl čerstvou dávku a synátor (10 let) mi je doslova ukradl pod rukama ...:-)

VladimirProchy:

V nadpise je "hertepláky", což mě upoutalo, Vy píšete "ertepláky"?? Pocházím z Olomouce venkova a bramborům jsme běžně říkali "erteple". Pravdou je, že je jedno, jak se to pojmenuje, názvů je mnoho dle krajů, ale dávám Vám za pravdu, že jsou výborné. Babička měla ještě staré obrovské kachláky a vše, co udělala (měla 8 dětí) stálo za to, včetně placek z erteplí.

gabcule20:doufám, že se povedly;-)

Dnes jsem je dělala poprvé:-)tak uvidíme jaký bude u rodinky uspěch

Tématické fráze:
hanácká kuchyně, hanácké recepty, hanácké speciality, hanácke jidlo, hanácká jídla, hanácká specialita, hertepláky s mákem, hanácké brambory, recepty hanácké kuchyně, hánácké jídla, hanácká kuchyně recepty, bramborové ertepláky, ertepláky s mákem, andrea lišková dorty, hanacke lokse, hanácké net, bramborové placky s povidly, herteplaky z makem, hanácké hartepláky, hanacke placky

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, sůl, mák, cukr moučkový, povidla švestková, máslo

Přidat fotografie receptu