Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký jablečný závin

Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejme ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou našich babiček. Mlsné jazýčky naši snahu jistě ocení.

Hodnocení receptu je 4,8 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hela22

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 379 kJ /
3 198 kcal
Bílkoviny52,29 g
Tuky231,21 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 133 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy222,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme žloutky a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Krok 2: Zatím oloupeme a nastrouháme jablka. Krok 3: Z těsta vyválíme 2 pláty, každý posypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme jablka. Krok 4: Jablka pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Opět trochu posypeme strouhankou a pokapeme máslem. Krok 5: Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.
Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Závin na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme při 180 °C přibližně po dobu 30 minut.

TIP: Další oblíbené recepty na záviny a štrůdly

Zveřejněno 17. 1. 2010

Poznámka autorky hela22

My doma nemáme rádi jablkové záviny, ale tento recept jsem zdědila po mamince, tak ho občas upeču a jen se po něm zapráší. Včera jsem pekla z tohoto těsta tzv. "soukromé záviny", tj. udělala jsem malinké a bylo jich 7.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký jablečný závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qnz7

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký jablečný závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qnz7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Závin se povedl, ale dala jsem jen 160 g tuku a místo vody víno, jak psal v komentáři Casíno. Těsto jsem udělala den předem.

Veronika.Hrozna: Přesně toho jsem se bála, že to bylo mastnější a bude to mazlavé při rozválení. Jen malinko jsem podsypala při rozválení a pracovalo se s tím super. Nechala jsem v lednici odpočinout 4 hodiny.;-)

janatka: Já taky vyzkouším. Předcházející recenze, no někdo si nevšiml, že necháme odpočinout a mastné těsto jedině v lednici a dobře ztuhlé mírně promísit studenými raukami a až pak, válet. Zkušenost mi velí, že se nic nestane a závin bude výborný. <3

Měla jsem strach, aby se mi tento závin povedl. Je to křehké těsto. Krásně se pracovalo s těstem a mé obavy byly zbytečné. Je jemný, křehký a moc nám chutná!!!! Příště dám hrušky.

Zdálo se nám že je to málo sladké, tak do jablek přidávám 2-3 lžíce medu. Závin nemá chybu

Dodržoval jsem přesný postup, pouze jsem přidal trochu cukru k jablkám. Teď jsem ho vyndal z trouby a je úplně rozpraskaný...

Dnes jsem dělala a těsto je vynikající. Budu to dělat často, mnohem chutnější než listové a křehké. Nesypala jsem strouhankou, ale do nastrouhaných jablíček jsem zamíchala pudinkový prášek. Krásně to drží - vůbec se nesype. Akorát bych řekla, že tam chybí ten cukr, jinak vynikajicí :-K

Rebelka: zkus olejový zavin vůbec se netrha a nelepi je pružný hezky se sním pracuje:-Dnez ten maslovy to jsem byla zklamaná drolilo se neslo to vyvalet trhalo jse.

casino: Děkuji mnohokráte! Vyzkouším :-)

Luc77:
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp :yes:
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno :yes::yes:
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu :yes::yes::yes:
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video :no:

Dobry den, strudlik jsem vcera zkousela - chutove byl vyborny, ale uz pri valeni se testo trochu lamalo a po upeceni bylo takove drobivejsi, rozpadalo se. Mam priste ubrat maslo? Predem moc diky. :-) Lucka

Skvělý recept, určitě ukládám ;-)
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí

Skvělý recept bez cukru, daleko lepší, než z listového těsta. Vse se provedlo, děkuji.:-*

Jak to udělat, abych v závinu neměla zákalec?
Chutná jako neupečené těsto.;-(

Rebelka: zkus poloviční šířku těsta a nemotej vícekrát, jen přelož:-) - tak, jak píše Hella před rokem;-)

tak jsem dnes zkusila poprve a rovnou tri davky najednou, radeji jsem misto 3 her dala jen 2 a ctvrt, testo bylo pruzne a tak akorat, myslim ze 3 hery by bylo moc. Dekuji za recept.:yes:

Tématické fráze:
jablečný zavin, jablečný závin recept, zavin, závin jablečný, recept na jablečný závin, křehký jablečný štrůdl, jablkový závin, krehky strudl, jablečný závin z listového, křehký jablkový závin, výborný jablečný závin, jablečnýzávin, jablečné záviny, recepty na jablecny zavin, závin z křehkého těsta, recepty jablečný zavin, závin recept, recept jablecný závin, jablečný štrůdl, jablečný závin

Suroviny:
mouka hladká, žloutek, máslo, voda, jablko, rozinky, ořechy, skořice, máslo, strouhanka, vejce

Přidat fotografie receptu