Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort s mašlí

Hodnocení receptu je 5,0 (52×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iljusa Iljusa

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 797 kJ /
3 298 kcal
Bílkoviny96,72 g
Tuky137,24 g
Vláknina13,00 g
Cholesterol 1,08 g
Sodík 606 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy412,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Krok 2: K žloutkům přidáme olej, vodu a rozšleháme v napěněnou hmotu. Krok 3: Přidáme cukr, přesátou mouku s práškem do pečiva, vanilk. cukr. Krok 4: Vše promícháme a nakonec spojíme s našlehanými bílky. Krok 5: Hmotu si rozdělíme na dvě části - do jedné přidáme kakao. Krok 6: Do vymazané a moukou (hrubou) vysypané dortové formy doprostřed klademe pořád na jedno místo střídavě tmavou a světlou hmotu. Tím se nám v korpusu utvoří "letokruhy", které jsou velmi hezké při rozkrojení dortu. Těsto uhladíme. Krok 7: Dáme péci - záleží na troubě každého z nás - já asi tak cca 25-30 minut při 200 stupních. Mám ale stará plynová kamna - těžko radit.

Je-li korpus pečený zjistíme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed, pokud je suchá po vytažení - máme pečeno - pokud ne - chvíli ještě pečeme. Krok 8: Po vystydnutí korpus rozkrojíme na tři díly - pomůžeme si nožem, korpus nejprve nařízneme (jemně) po obvodu, vložíme níti a pomocí nítě korpus dokrojíme.

(Tím, že si oba konce po zavedení do rýhy od nože prohodíme mezi sebou třeba zleva

doprava). Krok 9: Spodní bílá vrstva krému:

Do spodní bílé vrstvy jsem přidala 250 g tvarohu. Natřela slabou vrstvu, pokladla rozkrájenými

čerstvými jahodami, natřela opět slabou vrstvou krému. Přikryla 2 částí korpusu. Krok 10: Kakaová vrstva krému:

Do ušlehané šlehačky jsem přidala jeden a půl lžíce kakaa. Natřela a přikryla 3 částí korpusu. Krok 11: Celý dort jsem potřela bílou šlehačkou, po obvodu ozdobila trubičkami (Kaufland),

převázala mašlí, dozdobila pralinkami a zbytkem šlehačky.



Dala ztuhnout do lednice do druhého dne.

Zveřejněno 19. 1. 2010

Poznámka autorky Iljusa

Neuvádím množství použité šlehačky - záleží na každém kolik krému vyšlehá.

Zdroj: http://www.zdravavarecka.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s mašlí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mOxp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s mašlí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mOxp

Marie

Komentáře (62)

Dort jsem zkoušela, je docela jednoduchý a hlavně neskutečně dobrý. :-) Všem moc chutnal, trochu jsem si ho pozměnila a místo pralinek jsem dala jahody :-) Určitě všem doporučuji:-)

Díky moc,zítra jej vyzkouším:-)

Gábina:24 cm ;-)

Jaký průměr dortové formy byl použit;-) ?

Pekla jsem ho na taťkovi narozeniny a měl obrovský úspěch !!!! Všem moc chutnal a nechtěli mi věřit, že jsem ho pekla já sama :-D Za týden má narozky mamka, tak budu péct znova :-p Recept není těžký, jen si na tom musíte dát záležet a přidat trochu snahy ... Díky za skvělý recept !!!! :-K

Moc hezký dortík, jemné zdobení :yes:

Luuca - můžeš samozřejmě použít živočišnou šlehačku - jen já mám lepší zkušenosti s rostlinnou - jednak lépe drží a vydrží v pohodě i dva-tři dny ;-)

Dortík je moc krásny!! Opravdu dobrý nápad.;-) Jen mám dotaz, proč se má použít šlehačka zásadně rostlinného původu?:-? Je to kvůli trvandlivosti nebo že třeba lépe drží?:-O Myslím že chuťově má navrch ta živočišná...ne?:-8

Vynikající dortík a moc dobrý nápad se zdobením:yes::yes:

Klárko - já jsem používala šlehačku Hulalá (balení 1 litr), myslím, že mi zbyla tak menší půlka. Pokud nemáš tuto šlehačku, nahradila bych jí Rama Cremefine na šlehání - myslím, že by bylo potřeba cca 3 lahvičky, když zbyde, vydrží v lednici i našlehaná do druhého dne ;-) Ať se dílo podaří ;-):-)

Ahoj Iljusko muzu se zeptat kolik te šlehacky si pouzila ty na dort na fotkach??abych zhruba tak vedela kolik toho pouzit...dekuji moc za odpoved...jinak moc krasny dortik a doufam ze kdyz ho budu pect tak se mi povede stejne jako tobe...;-):yes:

jj - včera jsme měli "mejdan" ;-)

Papričko - krasavec ;-) :yes: Bylo Marečka viď ;-)

Moc mně zaujalo toto zdobení dortu, protože jsem vždy řešila, co dám na boky, aby to nevypadalo divně. Dort jsem pekla z těsta na banánový koláč ZNC http://www.toprecepty.cz/recept/10782-bananovy-kol..., na což mně navedla Mirča75 a za to jí děkuju. Všem to moc chutnalo. Použila jsem meruňkovou marmeládu, rostlinnou šlehačku (meggle - koupenou též v Makru), čokopecičky a doprostřed jsem dala čokoládovou minci. Způsobila jsem nevídanou radost, protože na minci byla hodnota 10 a já nevědomky upekla dort se Skrblíkovým prvním desetníkem. :-D:-D
Iljušo - dík za inspiraci, určitě to nedělám naposledy.;-)

Ahoj Jitko - pokud máš přístup do Makra - šlehačku Halala kupuji tam (možná že je v prodeji i jinde, nevím). Lze plnohodnotně nahradit Rama CremeFine na šlehání - zakoupíš v každém super, hyper ... marketu. Na tento dort bych Rama na šlehání koupila celkem 2x - jedna by byla málo ;-) Snad jsem ti pomohla :-) Přeji hezký den :-K
Posílám ti odkaz na tu Ramu - máš jí tady na fotce ;-)
http://www.nakupdomu.cz/potraviny/mlecne-vyrobky-5...

Tématické fráze:
dort s trubičkami, jak udělat mašli, dort klobouk, dort, dort s trubičkama, zdobení na dort, dort s trubickami recept, dort s čokoládovými trubičkami, dort mince, dorty s trubičkami, dort s pralinkami, dorty brno, dortové zdobení, dort zdobený trubičkami, rostlinná šlehačka, zdobení dortů šlehačkou, dorty s mašlemi, šlehačka hulala, krémy a náplně do dortů, mašle

Suroviny:
vejce, voda, olej, mouka polohrubá, cukr krystal, prášek do pečiva, cukr vanilkový, sůl, kakao, šlehačka, tvaroh nízkotučný, jahody, kakao, pralinky, tyčinky

Přidat fotografie receptu