Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 573 kJ / 1 810 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,50 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 365,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu nalijeme do 2 litrové nádoby (nejlépe keramické, hlavně ne kovové), přidáme cukr nebo med a droždí v tomto pořadí. Po troškách přidáme mouku.
Krok 2: Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek odpočívat na teplém místě. Přikrýt lze i fólií, ale musí být na volno, aby mohl unikat plyn. Směs začne bublat téměř okamžitě. Necháme kvásek pracovat asi 2 až 5 dní, ale nesmíme ho zapomenout jednou denně zamíchat (navrchu se usadí kapalina).
Krok 3: Až směs přestane bublat a začne navinule vonět, opět zamícháme a buď ihned použijeme nebo uložíme do ledničky. Kvásek by měl konzistencí připomínat těsto na lívance. Kdyby směs zrůžověla a nepříjemně čpěla, dostaly se do ní nějaké špatné kvasinky a musíme začít od začátku.
Krok 4: Před použitím kvásek vyndáme z ledničky a necháme ho pár hodin (až 12 hodin) odpočívat v teple. Pak odebereme tolik kvásku, kolik je ho potřeba na recept a odebraný kvásek doplníme.
Krok 5: Doplnění kvásku: ke zbylému kvásku přidáme 1 hrnek mouky a ½ hrnku vody, možno přidat až 1 hrnek vody, záleží na tom, jak hustý kvásek potřebujeme a opět ho necháme pár hodin (aspoň 12 hodin) v teple „lovit“ čerstvé kvasinky. Pak je opět připraven k akci nebo k odpočinku v ledničce.
Krok 6: Oživení kvásku: jestli kvásek delší dobu nepoužíváme (měl by se použít aspoň jednou za dva tři týdny), musí se oživit. Postup je stejný jako při doplnění.
Zveřejněno 20. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANp1
Moje poznámka
Kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANp1
Nejnovější recepty
Čokokvětináče s mrkvičkami
Přidáno před 7 hodinami
Omeleta v housce
Přidáno před 8 hodinami
Rychlá mexická pánev s vegan mletým
Přidáno před 19 hodinami
Ovocné želé kopečky
Přidáno před 20 hodinami
Hrušky zapečené s medem a ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Koláčky s krouceným okrajem
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Věnečky z odpalovaného těsta od Marcely
PetraBrno před 30 minutami
Zelený chřest s hráškem
trdlo před 1 hodinou
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Markettt před 2 hodinami
Fazolové lusky jako příloha k masu
evinkaaa před 2 hodinami
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
Michaela86 před 3 hodinami
Křupavé placičky vločkové, rychlé
slunicko166 před 4 hodinami
Tiramisu od Itala
sofia_loren před 4 hodinami
Pečivo z chlebové mouky
Libuse Romancikova před 5 hodinami
Pikantní kuřecí játra na smetaně
VaclavKo před 6 hodinami
Čočka na kyselo
Karel849 před 7 hodinami
Tématické fráze:
kvásek,
kvásek recept,
příprava kvásku,
recept na kvasek,
kvásek příprava,
jak udělat kvásek z droždí,
oživení kvásku,
kvásek na lívance,
jak se dělá kvásek z droždí,
lívance z kvásku,
sušený kvásek jak použít,
recept kvasek,
jak oživit kvásek,
jak udělat kvásek,
recepty z kvásku,
jak se dělá kvásek,
kvásek postup,
jak na kvásek,
kvásek z vody,
přírodní kvásek
Suroviny:
voda,
cukr,
droždí sušené,
mouka hladká
Komentáře (3)