Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvásek

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitkab

Snadný

Doba přípravy 5760 min Doba přípravy: 5760 min

5760 min (5760 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 573 kJ /
1 810 kcal
Bílkoviny57,50 g
Tuky10,00 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy365,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu nalijeme do 2 litrové nádoby (nejlépe keramické, hlavně ne kovové), přidáme cukr nebo med a droždí v tomto pořadí. Po troškách přidáme mouku. Krok 2: Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek odpočívat na teplém místě. Přikrýt lze i fólií, ale musí být na volno, aby mohl unikat plyn. Směs začne bublat téměř okamžitě. Necháme kvásek pracovat asi 2 až 5 dní, ale nesmíme ho zapomenout jednou denně zamíchat (navrchu se usadí kapalina). Krok 3: Až směs přestane bublat a začne navinule vonět, opět zamícháme a buď ihned použijeme nebo uložíme do ledničky. Kvásek by měl konzistencí připomínat těsto na lívance. Kdyby směs zrůžověla a nepříjemně čpěla, dostaly se do ní nějaké špatné kvasinky a musíme začít od začátku. Krok 4: Před použitím kvásek vyndáme z ledničky a necháme ho pár hodin (až 12 hodin) odpočívat v teple. Pak odebereme tolik kvásku, kolik je ho potřeba na recept a odebraný kvásek doplníme. Krok 5: Doplnění kvásku: ke zbylému kvásku přidáme 1 hrnek mouky a ½ hrnku vody, možno přidat až 1 hrnek vody, záleží na tom, jak hustý kvásek potřebujeme a opět ho necháme pár hodin (aspoň 12 hodin) v teple „lovit“ čerstvé kvasinky. Pak je opět připraven k akci nebo k odpočinku v ledničce. Krok 6: Oživení kvásku: jestli kvásek delší dobu nepoužíváme (měl by se použít aspoň jednou za dva tři týdny), musí se oživit. Postup je stejný jako při doplnění.

Zveřejněno 20. 1. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ANp1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ANp1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Racky, omlouvám se, že odpovídám s takovým zpožděním...
Nádoba z nerez oceli je naprosto v pořádku, ale delší vystavení kovům jako měď, mosaz a zejména hliník, může způsobit problémy. Už jsem slyšela o lidech, kteří si kvásek přikryli hliníkovou fólií a kvásek jim jí "sežral". Ale zamíchat kvásek hliníkovou lžící není problém, když jí tam nezapomete...

Racky, ještě jsem vám jednou něco písla tady http://www.toprecepty.cz/recept/6911-dvoudenni-kva...;-)

Dobré odpoledne, rád bych se zeptal, proč kvásek nemá být v kovové nádobě. Já ho tam mám a zatím všechno asi funguje, jak má. Dělám to poprvé. Dík.

Tématické fráze:
kvásek, kvásek recept, příprava kvásku, recept na kvasek, kvásek příprava, jak udělat kvásek z droždí, oživení kvásku, kvásek na lívance, jak se dělá kvásek z droždí, lívance z kvásku, sušený kvásek jak použít, recept kvasek, jak oživit kvásek, jak udělat kvásek, recepty z kvásku, jak se dělá kvásek, kvásek postup, jak na kvásek, kvásek z vody, přírodní kvásek

Suroviny:
voda, cukr, droždí sušené, mouka hladká

Přidat fotografie receptu