Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský chléb

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitkab

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 240 min

240 min (240 min příprava)

Suroviny

Porce: 24 krajíců

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 359 kJ /
2 715 kcal
Bílkoviny87,02 g
Tuky16,09 g
Vláknina27,25 g
Cholesterol 8 mg
Sodík 4,82 g
Sůl12,00 g
Sacharidy541,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer před pečením: Ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program „těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat (nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní). Krok 2: Druhý den ráno: Maximálně o 12 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program „těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu, ale mělo být to být tak akorát. Krok 3: Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme, vytvarujeme na pomoučněném vále, položíme na pečící papír nebo sázecí lopatu poprášenou krupicí, pokryjeme fólií potřenou olejem a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit objem. Krok 4: Mezitím si na prostřední rošt v troubě položíme pizza kámen a troubu předehřejeme na 190°C (kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu). Na dno trouby dáme plech (sem při pečení nalijeme horkou vodu). Krok 5: Před pečením do vykynutého bochníku uděláme několik příčných zářezů a vložíme do trouby. Do plechu nebo nádoby připravené na dně trouby nalijeme 1 hrnek horké vody, aby se uvolnila pára. Krok 6: Pečeme 35 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 83 až 99°C.

Zveřejněno 21. 1. 2010

Poznámka autora Jitkab

1 hrnek = 225 ml

Celý chléb lze upéct v DP. Původní recept najdete zde: http://www.recipezaar.com/light-wheat-vienna-style...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/71RG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/71RG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Právě hledám recept na chleba a narazila jsem na tento, ale 2 PL cukru se mi zdá opravdu moc:-O

Tak si prohlížím recept a myslím, že na chlebík 2 polévkové lžíce cukru jsou taky dost.

Jeminacku, mate pravdu, je to lzicka a pul. Moc se omlouvam! Uz je to opravene.

Mně to taky přišlo divné, protože většinou se dává právě 1,5 lžičky.

Gabi, máš pravdu, patří tam 1 a 1/2 čajové lžičky. Zrovna jsem se na to koukala v tom originálním odkazu. Možná i proto mi to špatně vykynulo. Pokud se nepletu, tak sůl brání kynutí, tak by problém mohl být právě v tom. Škoda, že jsem se nekoukla už před pečením. No...tak mu dám asi ještě jednu šanci:-))
Díky za upozornění:-K
PS: Jitko, mohla bys to prosím opravit v receptu?

Zusko, mně přišel taky dost slaný, dle mého má být soli jen lžička a půl, NE lžíce. Ale jinak byl dobrý. Nechala jsem jej kynout v ošatce

Tak jsem se pustila i do tohohle chlebíku, ale vůbec se nepovedl;-( Přišlo mi, že špatně vykynul, byl nepříjemně kyselý a šíleně přesolený:-( Možná jsem někde udělala chybu, ale nejsem si toho vědoma, postupovala jsem přesně podle receptu... A přitom na fotce vypadá tak nádherně:-p No možná se časem odhodlám a zkusím ještě jednou...

A moc nám chutnal :yes: Místo másla jsem dala olej ;-)

Nadhera, ten se teda povedl!:yes:

boze...ten chlieb je fantasticky

Přidala jsem fotečky :-p

Hlavne, ze chutnal! To me moc tesi.

Bohužek ne, nemám digitální foťák :-( Ale chlebík ná opravdu moc chutnal:-)):-)):yes::yes:

To me moc tesi, xkacerko. Fotecka neni?

Tak jsem dělala a povedl se výborně:-):yes: Díky za recept

Tématické fráze:
sázecí lopata na chleba, sazeci lopata na peceni chleba, recepty po lopatě, čím potřít chleba, cim potrit chleb, lopata na chleba, po lopatě recepty, kámen na pečení chleba, sázecí lopata na chléb, recepty na chleba, čim potřít chleba před pečením, čím potřít chléb před pečením, hovězí maso recepty s videm, chleba-recepty, recepty z chleba, vídeňský bochník, recept na pečení chleba, recepty na chléb, chléb recept, sázecí lopata na pizzu

Suroviny:
voda, máslo, cukr, mouka celozrnná, mouka chlebová pšeničná, droždí sušené, mouka chlebová pšeničná, mléko sušené, sůl, droždí sušené, kvásek

Přidat fotografie receptu