Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspikový dort pro kamaráda

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mackag

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 044 kJ /
727 kcal
Bílkoviny79,06 g
Tuky34,36 g
Vláknina8,00 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 3,67 g
Sůl8,94 g
Sacharidy21,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dle návodu na sáčku si připravím želatinu, na úkor vody přidávám nálev z moravanky a ocet, aby želatina měla tu správnou chuť. Krok 2: A teď jenom do formičky pro biskupský chlebíček dávám postupně vrstvičku želatiny a postupně přidávám ostatní, tzn. šunku rolovanou s křenovým máslem, vrstvičku sýra, vajíčka na plátky a prosypávám zeleninkou z moravanky, po každé vrstvě naliji trošku želatiny a dám do lednice a takhle dál, až mám formu plnou. Krok 3: Možno obměňovat dle toho, co máme momentálně doma : krabí tyčinky, měkký salám, atd.

Zveřejněno 31. 1. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aspikový dort pro kamaráda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OM3Q

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aspikový dort pro kamaráda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OM3Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Prosimvás zajímalo by mě na kolik to je porcí :) jestli by jste mi někdo mohl odepsat :) Jinak je to krásný budu to dělat na gastroden u nás ve škole teď v prosinci :) krásně se to hodí do té vánoční atmosféry :) Předem díky za odpověd ;)

kateřina 16. 12. 2011 11:48
Merylas: díky ono to nakonec ztuhlo ale bohužel jsem zapomněla vymazat formu olejem takže mi to nešlo moc dobře ven ale chťově je to dobrý díky :-p;-)

Katerina: Jestli Ti želatina nechce ztuhnout, tak mě jedině napadá, že byla rozpuštěná při vyšší teplotě než 65°C. Někde se dokonce uvádí maximum 60°C.;-) To už ale pak nejde nijak napravit:-(

jak dlouho trvá ztuhnutí té 1 vrstvy žel ? mám to v lednici a je to furt tekuté a můžu želatinu ohřát? díky :-(

katka: Nejsem autorka receptu, ale z vlastní zkušenosti radím dát na dno malou vrstvu želatiny - stačí zhruba 1/2 až 3/4 cm a pak po zatuhnutí pokračovat. Pokud je forma vychlazená, tak se nemusí ani dlouho čekat. Když se pak dortík vyklopí, tak nahoře je "zasklený";-)

dobrej chci se zeptat želatinu dáváte na dno a kolik díky

Formu před nalitím aspiku slabounko vymazávám olejem a pokud ani pak nejde vyklopit, stačí ji na chvilku zahřát - třeba přitisknout utěrku, namočenou v horké vodě.;-)Manžel mi zase minule pomohl tak, že si bábovku s aspikem obrátil na ruku a opatrně ji nechal obtéct horkou vodou - když cítil, že aspik povoluje, hýbe se, dal formu nad talíř, lehce zatřepal a aspik byl venku:yes:

Krásný nápad!
Poraďte, nešlo mi to vyklopit, tak jsem to musela prošťournout nožem a zničila jsem si okraje. Měla jsem to před tím vymazat olejem nebo tak něco? Nemám žádnou měkkou formu, dělala jsem to v zapékací misce. :-K

Ok, tak díky:-K, až zase vyzkouším, dám vědět

holky v poho až rozředíte želatinu na "pracovní teplotu" t.j. že do té teplé nalijete studenou já dávám nejdříve 3OO už s octem a nálevem s moravanky nechám projít varem a až je teplá tak rozředím l litrem studené rozmíchám a už liju po vrstvičkách, ta v lednici rychle tuhne ale ta v kuchyni na lince je celou dobu stejně tekutá. a i kdyby se ti začala želírovat trošku rozehřeješ .

Terezko, díky:-K Mně šlo o to, když se mezitím chladí ty vrstvy v lednici, tak aby mi ta zbylá želatina příliš neztuhla. Jinak želatinu na sladké používám dost často, na vaječnou tlačenku taky, ale to se vždy smíchá vše najednou a pak se nechá v chladu ztuhnout. Ale u toho vrstvení jsem z toho vždycky jelen :-//;-(

Super!!!:yes:+10

:yes:9:yes:

Gabika, keď potrebuješ robiť zo želatíny vrstvy, musíš s ňou začať pracovať ešte predtým, než viditeľne začne tuhnúť. Urobíš vrstvu napr. zeleniny a zaleješ tekutou želetínou. Vložíš do chladničky. V chlade rýchlo stuhne. Zvyšná želatína pri izbovej teplote tak rýchlo nestuhne. Vyberieš z chladničky a pokračuješ. Takže ešte raz : nečakať, kým začne želírovať, ale začať zalievať tekutou. ;-)

Aspikový dort jsem párkrát dělala, ale vždy u toho zápasím, jak s tou želatinou. Když si jí uvařím celou a chci mezitím dávat chladit ty vrstvy do lednice. Ta zbylá želatina (zatím nepoužitá, když se chladí jednotlivé vrstvy) ti neztuhne? Nebo jí pak rozehříváš? Nevím, jestli jsem to napsala dost srozumitelně :-8

Tématické fráze:
aspikový dort, aspikový dort recept, aspikové dorty, aspikový dort narozeninový, priprava zelatiny, dort z aspiku, dort jelen, recept na aspikovy dort, jak vyklopit aspik, aspikový dort videorecept, aspikove dobroty, aspikový dort foto, jak vyklopit aspik z formy, aspikovi dort, aspikový salámový dort, recepty studené kuchyně, dort pro kamaráda, jak dlouho tuhne aspik, zelatina nechce ztuhnout, aspik dort

Suroviny:
želatina, moravanka, šunka, sýr eidam, vejce, pomazánkové máslo křenové

Přidat fotografie receptu