Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty s batáty

Nejlepší recepty s batáty

BATÁTY, tedy sladké brambory, jsou blízkými příbuznými našich brambor, byť jsou přeci jen jiné. Oba druhy brambor k nám doputovaly zpoza velké louže, tedy z Ameriky, jen batáty pochází přímo z tropických oblastí země. Tato kořenová zelenina se vyznačuje nasládlou chutí a oranžovou dužinou, která po tepelné úpravě dosáhne měkké a krémové konzistence. A kromě barvy a chuti se batáty od klasických brambor odlišují ještě čeledí, protože patří do svlačcovitých, kdežto klasické jsou v čeledi lilkovitých. Toto můžeme nejvíc pozorovat na jejich tvaru. Batát má totiž protáhlejší tvar se špičatějšími konci.

Jak nejlépe připravit batáty

Mnoho lidí dává přednost batátům pro jejich lepší stravitelnost. Byť mají vyšší energetické hodnoty, tak mají nižší glykemický index, tudíž je přínosnější pro naše trávení a hodí se i do zdravé a dietní kuchyně. Batáty mají vysoký obsah vlákniny, která nás na delší dobu zasytí, sníží hladinu cukru v krvi a podpoří i trávení. Zároveň v červených plodech najdeme vysoký obsah betakarotenu, tedy vitamínu A, dokonce až 8× více, než v mrkvi.

A jak nejčastěji batáty využijeme v kuchyni? Můžeme je péct, vařit, smažit i připravit na páře. Dokonce je můžeme uvařit i v mikrovlnné troubě. Připravíme z nich polévky, pyré, hranolky, lahodné pečivo a i moučníky.

 

Více

Alternativy k těmto receptům

Naposledy jste si prohlédli