Tajemství dobrého burčáku
Pití burčáku je oblíbeným spestřením začátku podzimu. Tento částečně zkvašený mošt z vinné révy nenabízí nejen ostřejší sladkou chuť a vitaminy, ale i spoustu dobrodružství se svým převozem a otevíráním lahví. Prostě občas bouchne, když je už přemnoženým kvasinkám nádoba malá. Naši vinaři nicméně nabízejí celou paletu odrůd, ze kterých je tento "veselý" nápoj vyroben a je jen na nás, kolik toho chceme ochutnat, otestovat a co naše zažívání vydrží. Burčák je skvělý, ale občas to po něm bývá divoké.
Podle stádií kvašení rozlišujeme burčáky sladké, ve varu, po zlomení a mydliňáky. Dalším stádiem je pak už mladé víno. K burčáku se hodí přikusovat zejména slaná a nakyslá jídla nebo houby. Třeba kvalitní klobásy, nakládané okurky nebo bramboračka ho doplňují skvěle. A dokonce i taková vinná klobása s jeho chutí ladí. Tak na zdraví a dobrou chuť!