Dýně - nejlepší recepty, od polévky po moučník
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami. Ze zářivě oranžových tykví totiž uděláte nejenom výtečnou krémovou polévku, ale také například skvělé pyré hodící se k pečenému tmavému masu. Výborné jsou i dýňové hranolky nebo dýně zapečená na způsob francouzských brambor. A vynalézavé moderní hospodyňky z dýně umí upéct dokonce i sladký bezlepkový moučník.
Dají se koupit různé druhy dýně, nejběžnější je hokaido, známé jsou také dýně špagetová a dýně máslová. Každý typ má trochu jinou konzistenci a barvu, ale chuťově jsou si víceméně podobné. Pamatujte, že dýni je potřeba dobře okořenit. Nejlepší jsou na to čerstvé bylinky jako třeba oregáno nebo tymián, ale sedne jí i mleté chilli nebo uzená paprika.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na žemlovku podle porotců MasterChef Česko? Pečivo předem opečte a mléko smíchejte se smetanou, říkají šéfkuchaři
Úroda kanadských borůvek se blíží. Svědčí jim kyselejší půda a zálivka dešťovou vodou, před škůdci je ochrání síť
Velké srovnání cen internetových prodejců potravin: Ušetřit se dá i bez akcí, stačí dobře vybrat obchod