Jahody - spousta vitamínů, málo kalorií
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s citrusy. Jahody navíc obsahují málo kalorií, a tak jsou vhodným mlsáním pro ty, kdo si hlídají linii.
Jahody jsou výborné syrové jen tak se šlehačkou, v jogurtu, pudinku, jako ozdoba na dortu, v koláči či ovocných knedlících. Hodí se i do smoothies a obilných kaší. Jahody obsahují také velmi dobře stravitelnou vlákninu, což usnadňuje jejich tepelnou úpravu, takže jsou z nich skvělé marmelády. Doporučujeme nasbírat si svoji dávku samosběrem, protože jahody, které si sami natrháte, chutnají tak nějak lépe.
Ale jahody neslouží jen jako náplň do koláčů a ovocných knedlíků. Chcete-li zkusit něco netradičního, vsaďte na studenou jahodovou polévku s bílým vínem, která dokonale osvěží v horkém počasí. Naopak po jídle si můžete dopřát jahodové cappucino. A napadlo vás někdy zkombinovat jahody s parmskou šunkou? Je to dokonalá chuťová souhra!
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
První tištěná video kuchařka: Vařte tradičně i moderně podle vyzkoušených receptů!
Nakoukněte do nejluxusnějšího fastfoodu na světě. McDonald’s v Římě bojoval proti odpůrcům, dnes je turistickou atrakcí
Buchty po ránu: Josef Maršálek uvařil luxusní bramborové knedlíky s blumami a dvěma chutnými překvapeními