Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zásoba pestrých receptů z ředkviček - jak je zpracovat na mnoho způsobů

Zásoba pestrých receptů z ředkviček - jak je zpracovat na mnoho způsobů

Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé zeleniny, který je dostupný po dlouhé a chladné zimě. Tato plodina původně pochází z Asie, ale znali a pěstovali ji dokonce i staří Egypťané. V našich končinách se ředkvička rozšířila a začala cíleně pěstovat ovšem až v 18. století. 

Porce ředkviček vážící 100 gramů obsahuje zhruba 17 mg vitamínu C, 180 mg draslíku, 24 mg vápníků, 11 mg sodíku a 50 mg fosforu. Cibulky ředkviček, které se nejčastěji konzumují, se z 95 % skládají z vody a ve 100 gramech obsahují pouze 11 kcal, což znamená, že je tato zelenina výborná pro dietáře a milovníky zdravé stravy.

Ředkvičky jsou nejlepší syrové, a to třeba v salátech nebo ještě lépe ve svěží pomazánce vyrobené například z tvarohu nebo čerstvého sýra. Cibulky mají jemně pikantní chuť, a to díky obsahu hořčičného oleje. Pokud ji milujete a chcete ji na talíři zvýraznit, určitě si nakrájené ředkvičky posolte. Zároveň se z ředkviček dá uvařit výborná polévka.

Více

1 2 3 16