Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výběr nejlepších receptů ze švestek a jejich využití

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní.

Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní kyseliny, z vitaminů hlavně riboflavin a provitamin A, z minerálů je významný draslík a fosfor, méně sodík, vápník, hořčík a železo.

Pomáhají při revmatismu, ledvinových a jaterních chorobách, také při chorobách krevního oběhu a jsou močopudné.

V kuchyni slivoně používáme do moučníků, omáček, výborné jsou v kombinaci s masem. Také z nich vyrábíme kompoty, povidla, džemy. Slívy a pološvestky jsou využívány spíše na přímý konzum, ze švestek jsou skvělá povidla, také je sušíme a nemůžeme zapomenout na výrobu slivovice.

Oschlé pevné švestky se stopkou můžeme skladovat v chladné místnosti ve slabší vrstvě na platech až 10 týdnů.

Více

1 2 3 15