Polévka z fazolí a cukety
Recept ještě nebyl hodnocenDen předem namočíme 250 g bílých fazolí do teplé vody se lžící jablečného octa. Děláme to kvůli aktivaci fytázy. Druhý den je v cedníku propláchneme, vložíme do hrnce,…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Den předem namočíme 250 g bílých fazolí do teplé vody se lžící jablečného octa. Děláme to kvůli aktivaci fytázy. Druhý den je v cedníku propláchneme, vložíme do hrnce,…
Koření utlučeme v hmoždíři na drobnou směs, promícháme s octem do husté kašičky a vmasírujeme do plátků masa.Maso naskládáme do misky, zalijeme portským vínem tak, aby…
Kuře rozdělíme na 2 poloviny. Smícháme suroviny na marinádu. Maso a žampióny vložíme do nekovové misky, řádně zalijeme marinádou a uložíme přes noc do chladu.Kuře a…
Ingredience na omáčku dáme do hrnce a na mírném ohni dusíme 15 minut. Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme a posypeme kořením na pizzu. Na rozpáleném oleji prudce…
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr.Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí…
Do vhodné sklenice (já používám sklenici od majonézy, ve které to potom rovnou nechám v lednici), dáme všechny ingredience, uzavřeme a řádně roztřepeme.
Smícháme všechny ingredience na marinádu a do poloviny vložíme maso, důkladně obalíme a necháme aspoň půl hodinu v chladnu uležet, druhou polovinu uložíme samotnou do…
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené…
Rozpálíme troubu na 220°C. Maso dobře omyjeme, osušíme a pořádně vmasírujeme česnek utřený se solí. Necháme 20 min odpočívat. Mezitím si do pekáčku rozložíme cibuli…
Zemiačiky umyjeme (nelúpeme).Dáme do pekáča, pridáme 2 lyžice oleja, korenie a soľ a dobre premiešame. Pečieme v rúre asi 30 min na 180°C.Na omáčku prešľaháme 4 lyžice…
Cibuli nakrájíme nadrobno. Cuketu oloupeme, vydlabeme vnitřní část se semínky a nastrouháme nahrubo. Dýni neloupeme, ale řádně omyjeme a také zbavíme vnitřní části se…
Očištěné zelí pokrájíme na slabé nudličky, dáme do mísy, osolíme, přidáme zhruba lžíci cukru a salát dobře v rukách promneme, aby mírně pustil šťávu. Poté přidáme na…
Okurku oloupeme (nebo jenom částečně – jako na zebru), nakrájíme podélně na čtvrtiny a pak napříč na kousky. Osolíme a dáme do ledničky na 15 minut odležet. Občas…
Rukolu rozložíme na taniere.Obložíme plátkami jabĺk a na rezance nakrájaným fenyklom.Olej, ocot, cukor, korenie a soľ rozšľaháme a polejeme šalát. Necháme trocha postáť…
Z masa odstraníme blanky, jemně naklepeme pěstí. Připravíme marinádu, do které maso vložíme a necháme nejlépe přes noc marinovat.Maso vyndáme alespoň hodinu předem z…
Ryžu dáme do misky. Pridáme natrhané mangoldové listy, na tenké kolieska narezanú cibuľu, na tenké mesiačiky narezané jablko a broskyne. Jemne premiešame. Všetky…
Broskve nakrájíme na kostičky, cibuli, česnek a jablko nasekáme na menší kousky, dáme do kastůlku, přidáme veškeré koření, cuk, ocet, šťávu z citronu a vaříme dokud se…
Uvařenou rýži smícháme s ingrediencemi na salát a dáme vychladit alespoň na hodinu do lednice.Na pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém rychle opečeme celé rajče ze…
Troubu předehřejte na 180°C. Všechny ingredience na tempehovou marinádu (tj. ty uvedené před koriandrovým přelivem, bez tempehu) dejte do mixéru a rozmixujte, malé…
Ananasova marinada: Smichame dohromady ocet, ananasovy dzus, hnedy cukr, cesnekovy prasek, cesnek a povarime, ad se rozpusti cukr. Nechame vychladout a nechame prez noc…
Omyté cukety nakrájíme škrabkou na podélné proužky, cibuli na tenká půlkolečka. Odebereme z uvedeného množství soli lžičku a cuketu s cibulí nasolíme. Necháme hodinu…
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.Smícháme všechny ingredience na těsto a pečlivě je promícháme. Konzistence bude trochu řidší, toho se nelekejte.Po tom, co se vyhřeje…
V hlubším hrnci si na oleji orestujeme cibulku dozlatova spolu s prolisovaným česnekem, přidáme zbylé ingredience na omáčku kromě soli a pepře a za neustálého míchání…
Smícháme v misce všechny ingredience na zálivku a dáme ji tak půl hodiny v chladu odležet, aby se promíchaly chutě.Na oleji si osmahneme na malé kousky (čím menší tím se…
Úplněk srpen 2024: Modrý superúplněk má sílu měnit naše jídelníčky i životy, když mu to dovolíme
Hit léta: Domácí houska bez mouky jen ze 3 surovin. Takhle snadné to je
Přezrálé ovoce lze stále skvěle zužitkovat: Z jahod či pomerančů vyrobíte skvělou zmrzlinu, z banánů osvěžující lízátka