Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbový, hovězí i kančí. Guláš může mít různé podoby, ale vždy je vynikající

Houbový, hovězí i kančí. Guláš může mít různé podoby, ale vždy je vynikající

Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Často je považován za hospodské chlapské jídlo, ale s velkou chutí si na něm pochutnají všichni. Guláš má kořeny ve střední Evropě, především v Maďarsku, Rakousku a nás v České republice. Jeho historie sahá až do 9. století, kdy se začal připravovat z masa a cibule v kotli nad ohněm.

Tradiční příprava i různé varianty guláše 

Tradiční guláš se připravuje z hovězího masa, cibule, sladké papriky a dalšího koření a bylinek. Existují různé varianty guláše. Nejoblíbenější a nejrozšířenější je guláš hovězí, ale připravuje se i z vepřového, kuřecího, zvěřinového (divočák, kanec atd.), a dokonce i z hub (především hlíva či václavky). Výrazné paprikové aroma je však společné pro všechny.

S čím se podává guláš a v čem ho lze připravit? 

Guláš se typicky podává s houskovým knedlíkem nebo krajícem čerstvého chleba. Mnoho lidí ale také miluje variantu s těstovinami nebo rýží, avšak tyto kombinace nejsou úplně tradiční. Co se týče přípravy, můžete jej vařit klasicky v hrnci, péct v troubě nebo připravit v pomalém hrnci. Tak nebo tak, každý si lahodný guláš vychutnává podle svého. 

Více

1 3 4 5 6 7

Další témata

Další recepty