Jogurt je nabitý živinami a základem mnoha lahodných pokrmů
Jogurt je zdravý a chutný mléčný výrobek, který nabízí mnoho možností v kuchyni. Je bohatý na bílkoviny, vápník a probiotické bakterie, které mohou pomoci udržet zdravou střevní mikroflóru a posilnit imunitní systém. Obsahuje také další vitamíny a minerály, jako je vitamín B12, riboflavin a hořčík.
Jak vypadá takový jogurt?
Jogurt má kyselou chuť, která se liší podle značky a příchutě. Může být nesladký, lehce sladký nebo slazený. Konzistence jogurtu se pohybuje od tekutého až po krémový, a závisí na druhu a procesu výroby. Kromě klasického jogurtu existují různé varianty, jako je řecký jogurt, který je hustší a bohatší na bílkoviny, a jogurt s různými příchutěmi a doplňky, jako jsou ovocné kousky, ořechy a čokoláda.
Tip: Pokud nesnesete laktózu, můžete si dopřát lahodný jogurt bez laktózy.
Využití jogurtu v kuchyni
Jogurt má široké využití v kuchyni.
- V jeho základní podobě je oblíbený jako snídaně nebo svačina, kdy může být podáván s ovocem, medem, ořechy nebo müsli. Přidává se i do smoothie.
- Používá se v přípravě omáček a různých dipů k masu nebo zelenině. Stejně tak jsou z něj skvělé pomazánky jako například řepová či vajíčková.
- Výborný je také v dezertech, hodí se zejména k přípravě lehkých a svěžích krémů, ale i do těsta, kde přidá vláčnost, bývá také základem i zmrzliny.
- Jogurt lze použít k ochucení polévek a pokrmů, zejména v indické kuchyni.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Tři osvědčené způsoby, jak správně ohřát bramborovou kaši: S troškou mléka a oříškem másla bude chutnat jako čerstvá
Charles Darwin předsedal Klubu žroutů a miloval „divná jídla“: Mimo jiné snědl pásovce nebo sovu a vypil želví moč
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!