Bez oleje se v kuchyni neobejdete. Hodí se na smažení, pečení i do salátů
Olej hraje v kuchyni klíčovou roli a je nepostradatelným prvkem v mnoha receptech. Využívá se téměř v každé činnosti v kuchyni od vaření až po marinování či sladké pečení. Díky mnoha druhům si můžete v různých pokrmech dopřávat různé chutě.
Druhy olejů v kuchyni
Jaké jsou nejběžnější oleje používané v kuchyni?
-
Olivový olej je jedním z nejběžnějších olejů v kuchyni a má několik variant, avšak nemá vysoký kouřový bod, a tak není nejvhodnější na smažení.
-
Slunečnicový olej má neutrální chuť a je vhodný pro smažení, pečení a vaření při vysokých teplotách.
-
Řepkový olej se také hojně využívá na smažení, neboť má vysoký kouřový bod. Jeho chuť není nijak specifická.
-
Arašídový olej je vhodný pro smažení a často se používá v asijské kuchyni.
-
Sezamový olej má výraznou sezamovou chuť a je běžně používán v asijské kuchyni k dochucení pokrmů.
-
Kokosový olej je znám svou exotickou vůní a chutí. Používá při pečení.
-
Rýžový olej je běžný v asijské kuchyni i na smažení a má neutrální chuť.
-
Avokádový olej má jemnou chuť a je vhodný pro pečení.
Využití oleje v kuchyni
Olej se hojně používá ke smažení, pečení (často do základu moučníků či k docílení křupavé kůrky), přípravě omáček, marinád, zálivek pro saláty a pečiva. Některé oleje jsou velmi výrazné a mají specifickou chuť, díky čemuž pomáhají přilnout k ochucovadlům a zvýrazňují jejich typickou chuť.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Vidlička jako ďáblův nástroj a nůž místo párátka: Moderní příbor používáme teprve dvě století
Snídaně pro lenochy: Fermentovanou ovesnou kaši podle receptu Hanky Zemanové večer zamícháte a ráno posnídáte
Lógr z kávy nepatří jen do koše: Funguje jako skvělé hnojivo, čistidlo i kosmetický prostředek